settings icon
share icon
Întrebare

Ce este chivotul legământului?

Răspuns


Dumnezeu a făcut un legământ (un legământ condiționat) cu copiii lui Israel prin slujitorul Său Moise. A promis să le facă bine lor și copiilor lor generații la rând, dacă Îl ascultau pe El și legile Lui; însă întotdeauna a avertizat că vor veni disperare, pedeapsă și împrăștiere, dacă nu vor asculta. Ca semn al legământului Lui, i-a pus pe israeliți să facă o cutie, după designul Lui, în care să pună tablele de piatră care conțineau Cele Zece Porunci. Această cutie, sau cufăr, era numit „chivot" și era făcut din lemn de salcâm poleit cu aur. Chivotul trebuia așezat în Locul Preasfânt din cortul întâlnirii în pustiu și mai târziu în Templu, când a fost construit la Ierusalim. Acest cufăr e cunoscut sub numele de chivotul legământului.

Adevărata semnificație a chivotului legământului era ceea ce se întâmpla cu capacul cutiei, numit capacul ispășirii. Termenul „capacul ispășirii" vine de la un cuvânt grecesc care înseamnă „a acoperi, a împăca, a domoli, a curăți, a înceta sau a face ispășire pentru". Aici marele preot, o singură dată pe an (Levitic 16), intra în Locul Preasfânt unde era ținut chivotul și făcea ispășire păcatele lui și pentru păcatele israeliților. Preotul stropea cu sângele unui animal jertfit capacul ispășirii, pentru a potoli mânia și urgia lui Dumnezeu pentru păcatele comise. Acesta era singurul loc din lume unde putea avea loc ispășirea.

Capacul ispășirii așezat pe chivot era o prefigurare simbolică a jertfei supreme pentru toate păcatele – sângele lui Cristos vărsat pe cruce pentru ștergerea păcatelor. Apostolul Pavel, un fost fariseu și familiarizat cu Vechiul Testament, cunoștea foarte bine acest principiu când a scris despre Cristos că acoperă păcatele noastre, în Romani 3.24-25: „Și sunt socotiți neprihăniți, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Cristos Isus. Pe El, Dumnezeu L-a rânduit mai dinainte să fie, prin credința în sângele Lui, o jertfă de ispășire." Așa cum în Vechiul Testament exista un singur loc pentru ispășirea păcatelor – capacul ispășirii de pe chivotul legământului –, la fel există un singur loc pentru ispășire în Noul Testament și în timpul de față – crucea lui Isus Cristos. Ca și creștini, nu mai privim la chivot, ci la Domnul Isus Însuși, ca ispășire și plată pentru păcatele noastre.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este chivotul legământului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries