settings icon
share icon
Întrebare

Ce este o epifanie?

Răspuns


O epifanie este, în general, o revelație. Există trei definiții diferite pentru cuvântul epifanie. Cu majusculă, cuvântul Epifanie se referă la o zi de sărbătoare creștină, ținută în principal în bisericile orientale (Balcani, Europa de Est, Asia Mică, Orientul Mijlociu și Africa de Nord-Est). Ea are loc la 6 ianuarie și comemorează vizita magilor la Pruncul Isus și revelarea lui Dumnezeu Fiul ca ființă umană.

O a doua definiție a epifaniei este "o apariție sau o manifestare, în special a unei ființe divine". Teofaniile și hristofaniile sunt tipuri de epifanii. În Biblie, o teofanie este o manifestare a lui Dumnezeu care este tangibilă pentru simțurile umane. În sensul său cel mai restrictiv, este o apariție vizibilă a lui Dumnezeu în perioada Vechiului Testament, adesea, dar nu întotdeauna, sub formă umană. Unii comentatori ai Bibliei cred că, ori de câte ori cineva primea vizita "Îngerului Domnului", acesta era, de fapt, Hristos preîncarnat. Aceste apariții pot fi observate în Geneza 16:7-14; Geneza 22:11-18; Judecători 5:23; 2 Împărați 19:35; și în alte pasaje. Deși nu există hristofanii incontestabile în Vechiul Testament, fiecare teofanie în care Dumnezeu ia o formă umană prefigurează Întruparea, când Dumnezeu a luat forma unui om pentru a trăi printre noi ca Emanuel, "Dumnezeu este cu noi" (Matei 1:23).

O a treia definiție a epifaniei este "o manifestare sau o percepție, de obicei bruscă, a naturii sau a semnificației esențiale a ceva, sau o înțelegere intuitivă a realității prin ceva (cum ar fi un eveniment), de obicei simplu și izbitor". De asemenea, este definită ca "o descoperire, o realizare sau o dezvăluire iluminatoare sau o scenă sau un moment revelator". Pentru creștini, epifania supremă este conștientizarea nevoii noastre de Hristos ca Mântuitor și Domn. Mulți oameni vin la Hristos ca urmare a unui eveniment traumatizant, cum ar fi un accident sau o boală gravă. Ei au o epifanie cu privire la fragilitatea vieții și la realitatea veșniciei. Alții au o epifanie liniștită, în care Duhul vorbește cu o voce blândă și liniștită, îndemnându-i să Îl cunoască pe Mântuitorul. Oricum s-ar întâmpla, toți creștinii au un fel de epifanie despre realitatea lui Dumnezeu, despre păcat, despre rai, despre iad, despre veșnicie și despre lucrarea lui Hristos pe cruce în favoarea noastră. Răspundem la epifanie prin pocăința față de păcat și prin acceptarea lui Hristos ca Mântuitor.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este o epifanie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries