settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația cuvântului epektasis?

Răspuns


Epektasis este derivat dintr-un cuvânt grecesc care se găsește în versete precum Filipeni 3:13, unde este tradus prin "a tinde spre". Termenul implică ceva care devine, se străduiește sau se dezvoltă. A fost înțeles alternativ ca "evoluând" sau "crescând". În ceea ce privește teologia creștină, epektasis implică faptul că adevărata bucurie în viața creștină se găsește în procesul de creștere și dezvoltare. Altfel spus, schimbarea pe care o experimentăm este cea care produce un sentiment de fericire, nu atingerea unui anumit scop. În mod specific, epektasis subliniază nevoia de "transformare spirituală" și sugerează că acest proces va continua pentru totdeauna în veșnicie.

Acest concept de epektasis este foarte prezent în scrierile lui Grigore de Nyssa. Opera sa înclină spre o abordare ascetică și mistică a credinței. Grigore a respins viziunea tipică potrivit căreia fericirea și perfecțiunea se găsesc în atingerea unui scop. Mai degrabă, el a sugerat că, din moment ce omenirea este incapabilă să atingă perfecțiunea reală a lui Dumnezeu, scopul și sensul se găsesc în progresul spre acel standard. Gustul spiritualității lui Grigore a avut un impact asupra interpretării ortodoxe răsăritene a theosis-ului.

Aplicată la credința creștină, cea mai controversată fațetă a epektasis este ceea ce implică ea pentru condiția spirituală a omului în veșnicie. 1 Ioan 3:2, de exemplu, spune că, atunci când Hristos va apărea, "vom fi asemenea Lui". Interpretarea tradițională a unor astfel de afirmații este că credincioșii vor atinge imediat perfecțiunea spirituală - sau cel puțin vor obține un anumit nivel permanent de sfințenie.

Anumite concepții despre epektasis ar sugera contrariul: deși vom fi schimbați în mod semnificativ atunci când Îl vom întâlni pe Hristos, vom petrece toată veșnicia "progresând" pentru a semăna din ce în ce mai mult cu Dumnezeu, fără a ajunge niciodată la acest punct. În sine, această versiune a epektasis nu este neapărat greșită. Există multe lucruri despre veșnicie și rai pe care Dumnezeu nu ni le-a dezvăluit încă. Dezbaterea cu privire la faptul dacă vom fi "neschimbători" sau "progresând" în rai este, în cele din urmă, o chestiune de detalii și definiții.

Ceea ce este mai îngrijorător este modul în care conceptul de epektasis poate fi aplicat spiritualității pământești în moduri incorecte. Deși epektasis nu este deloc același lucru cu teologia procesuală, o aplicare stângace poate invita la relativism sau la o doctrină inconsecventă. Una este să sugerezi că ne vom petrece eternitatea crescând tot mai aproape de Dumnezeu și cu totul altceva să susții că omenirea a evoluat sau a progresat până la punctul în care viziunile "vechi" despre păcat, mântuire, moralitate și Biblie pot fi lăsate deoparte. Astfel de aplicații "progresiste" ale epektasis sunt greșite.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația cuvântului epektasis?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries