settings icon
share icon
Întrebare

Care era semnificația efodului?

Răspuns


În Vechiul Testament, efodul are două semnificații. Într-un grup de pasaje, el semnifică un veșmânt; în altul, foarte probabil, o imagine. Ca veșmânt, efodul este menționat în rânduielile preoțești ca parte a îmbrăcămintei oficiale a marelui preot. Acesta trebuia să fie făcut "din aur, din fir albastru, purpuriu şi cărămiziu şi din in subţire răsucit" și brodat cu fir de aur "cu o lucrare iscusită" (Exodul 28:4; 29:5; 39:2; Leviticul 8:7).

Efodul era ținut laolaltă de un brâu cusut cu o lucrătură similară. Avea două piese de umăr care, după cum sugerează și numele, traversau umerii și se pare că erau fixate sau cusute la efod în față. La îmbrăcare, piesele de umăr erau unite în spate la cele două capete ale efodului. Nu se spune nimic despre lungimea veșmântului. În punctul în care piesele de umăr erau unite în față "deasupra brâului", erau cusute două inele de aur, de care era atașat pieptarul.

Cuvântul "efod" are un sens complet diferit în cel de-al doilea grup de pasaje, toate aparținând cărților istorice. Este cert că acest cuvânt nu se poate referi aici la un veșmânt. Acest lucru este evident în Judecători 8:26-27, unde se consemnează că Ghedeon a luat de la ismaeliți, care erau aliați ai madianiților, cercei de aur, cântărind 1.700 de sicli de aur, și a făcut un "un efod şi l-a pus în cetatea lui, la Ofra", unde a fost venerat de tot Israelul. În Judecători 17:5, Mica a făcut un efod și un terafim, sau idol, pentru casa lui Dumnezeu pe care o avea. Deducția cea mai firească din toate aceste pasaje este că "efodul" semnifică aici o imagine care era așezată în Casa lui Dumnezeu, mai ales că acest cuvânt este citat împreună cu terafimii, care se referă fără îndoială la niște imagini cioplite (Osea 3:4). Concluzia este că efodul, în aceste cazuri, se referă la un idol mobil. Unii cercetători au sugerat că legătura dintre idol și veșmânt este că idolul era inițial îmbrăcat într-o haină de in, iar termenul efod a ajuns treptat să descrie idolul ca întreg.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care era semnificația efodului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries