settings icon
share icon
Întrebare

Cum trebuie să privească creștinul educația sexuală?

Răspuns


Copiii vor învăța despre sexualitate de la cineva. Opțiunile sunt tovarășii lor, pornografia, cadrul școlar, experimentarea sau de la părinții lor. Cel mai bun loc pentru educația sexuală este acasă, ca parte naturală din a-l învăța pe copil „calea pe care trebuie să o urmeze” (Proverbele 22.6). Este responsabilitatea părinților dată lor de Dumnezeu să îi învețe pe copii perspectiva lui Dumnezeu privitoare la toate domeniile vieții, aici fiind inclusă și sexualitatea (Efeseni 6.4).

Datorită complexității intrinseci a sexualității umane, aspectele fizice ale reproducerii biologice nu pot fi separate de responsabilitatea morală. Indiferent dacă copiii au parte de educație sexuală la școală sau chiar la biserică, rămâne responsabilitatea părinților să se asigure că copiii lor sunt educați corespunzător atât cu privire la aspectele biologice, cât și morale ale sexualității. Să lăsăm învățarea valorilor în seama altora e un lucru periculos, mai ales în ceea ce privește chestiunile care țin de sexualitate în multe culturi din ziua de azi.

În primul rând, ce spune Biblia despre sex? Sexualitatea este un dar pe care ni l-a dat Dumnezeu și trebuie privit în acest fel. Dumnezeu a creat sexul pentru două scopuri: procreare și unitate între soț și soție (Genesa 1.28, Matei 19.6, Marcu 10.7-8, 1 Corinteni 7.1-5). Orice altă întrebuințare a sexului este un păcat (1 Corinteni 6.9, 18, 1 Tesaloniceni 4.3). Din păcate, mulți oameni din lumea aceasta nu cred aceste adevăruri. Drept urmare, există multe pervertiri ale sexualității și multă durere nenecesară cauzată de ele. Părinții care își educă corespunzător copiii cu privire la sex îi pot ajuta pe copiii lor să discearnă adevărul de eroare, să umble în înțelepciune și, în cele din urmă, să aibă parte de o experimentare mai bună a darului sexualității.

Majoritatea instrucțiunilor din educația sexuală modernă prezintă perversiunile, curvia, homosexualitatea și trăirea împreună înainte de căsătorie ca fiind o exprimare „normală” a sexualității. Orice învățătură legată de limite se limitează la evitarea consecințelor negative. Toate aceste lucruri sunt contrare Scripturii (1 Corinteni 6.9, Leviticul 20.15-16, Matei 5.28). Părinții creștini trebuie să fie implicați în mod activ în toate aspectele care țin de educația copiilor lor, mai ales în domeniile în care Scriptura e compromisă. Părinții trebuie să fie conștienți de ceea ce învață copiii lor și să corecteze informațiile greșite care le sunt date. Trebuie, de asemenea, să îi educe pe copii în așa fel încât să-i echipeze să discearnă adevărul biblic de erorile culturale. Dumnezeu îi consideră responsabili pe părinți de creșterea copiilor lor (Efeseni 6.4), nu școlile, bisericile sau guvernele.

Mulți părinți socotesc că subiectul sexualității e ciudat și stânjenitor, dar nu trebuie să fie așa. Părinții trebuie să înceapă când copiii sunt foarte mici, vorbind direct cu preșcolarii lor despre trupul lor și despre felul în care bărbații și femeile sunt construiți diferit. Aceste conversații trec natural în domenii mai complexe pe măsură ce copiii se maturizează. E important ca un copil să știe că poate vorbi cu tatăl și mama despre orice îi provoacă confuzie.

Informațiile sexuale ne bombardează din toate direcțiile, astfel că aceste conversații părinte-copil trebuie să înceapă de timpuriu. Înainte ca părinții să permită ca un sistem școlar să-i învețe despre sexualitate sau moralitate, trebuie să se asigure că copii lor au învățat deja adevărul. E de importanță crucială să fii la pas cu ceea ce învață copiii și cu felul în care aplică acea cunoaștere. Păstrarea unui dialog constant, deschis cu copiii e cheia pentru a fi în controlul a ceea ce învață. Când părinții sunt proactivi în instruirea copiilor lor, copiii aceia au o bază în funcție de care să recunoască și să respingă erorile pe care lumea le promovează ca fiind adevăr.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum trebuie să privească creștinul educația sexuală?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries