settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui să se ceară ca un om să aibă educație biblică formală înainte de a putea sluji ca pastor?

Răspuns


Apostolul Pavel ne spune în Efeseni 4.11-12 că atunci când un om ocupă slujba de evanghelist, pastor și învățător, chemarea lui e de fapt un dar din partea lui Dumnezeu pentru lucrarea bisericii. Scopul darurilor spirituale este de a-i echipa pe membrii bisericii pentru o viață de slujire lui Dumnezeul. Scopul instruirii din seminar este să-i pregătească pentru slujire pe cei care aspiră la slujba de conducere în lucrarea Domnului. Pavel l-a instruit pe Timotei și, la fel pe noi în ziua de azi, să pregătească oameni pentru astfel de roluri de conducere în biserică: „Și ce-ai auzit de la mine în fața multor martori încredințează la oameni de încredere, care să fie în stare să învețe și pe alții." (2 Timotei 2.2)

Instruirea biblică formală e de folos în a asigura că lucrarea Cuvântului lui Dumnezeu nu e doar menținută, ci și propășește în biserică. Prima indicație că cineva care aspiră la slujba de prezbiter, episcop sau pastor e chemat în slujbă de Dumnezeu e dorința. Pavel ne spune: „Dacă râvnește cineva să fie episcop, dorește un lucru bun." (1 Timotei 3.1) Când cineva e convins că e chemat în slujba Cuvântului, trebuie să caute să-și examineze darurile și să se pregătească să răspundă la acea chemare. Acesta e unul dintre motivele pentru care seminarele și universitățile creștine există și pentru care căutarea unei educații formale poate fi în acord cu chemarea unei persoane. În același timp, cu toate că educația biblică formală e importantă și de valoare, Dumnezeu poate capacita un om care nu are educație biblică formală să fie și el un pastor sau un prezbiter excelent.

Chemarea Domnului în lucrarea de slujire nu e numai pentru biserică, ci e și prin biserică. Tinerii bărbați trebuie încurajați să caute o astfel de chemare, așa cum i-a spus Pavel lui Timotei (1 Timotei 3.1). Însă, în mod ideal, confirmarea decisivă trebuie să fie din partea bisericii că ambele antrenează și testează darurile cerute pentru lucrare. Slujitorii Cuvântului sunt ambasadorii lui Cristos, Capul Bisericii. A predica Evanghelia și a-i chema pe cei pierduți la mântuire înseamnă să-ți exerciți folosirea cheilor Împărăției cerului (vezi Matei 16.19). Această sarcină nu poate fi îndeplinită separat de autoritatea lui Cristos. E o slujbă vitală a bisericii și motivul principal pentru a obține instruire în seminar.

Sunt și alte motive pentru care instruirea în seminar e importantă. Fără îndoială, creșterea nivelului de educație, mai ales la nivel de licență, va adăuga o dimensiune nouă cunoașterii biblice per ansamblu a cuiva. Pentru că Biblia are o structură unificată, coerentă a adevărului, se cere un studiu intens al teologiei sistematice, fie că acesta are loc într-un cadru formal de seminar, fie că nu. Din nou, locul de studiu nu e nici pe aproape important ca Învățătorul – Duhul lui Dumnezeu, care îi insuflă studentului cunoaștere, putere și înțelepciune.

Instruirea în seminar poate fi de valoare și în procesul de maturizare. Trei sau mai mulți ani de seminar vor îmbunătăți cu mult maturitatea socială a cuiva, capacitatea lui de a înțelege și de a se relaționa cu oamenii și cu nevoile lor. De asemenea, există o maturizare mentală necesară pentru predicatorul din ziua de azi care pur și simplu nu se găsește la majoritatea oamenilor de 21 sau 22 de ani. Aceasta include atitudinea față de lucrare, față de familie și viață în general. Instruirea eficientă din seminar va fi de mare folos abilității decizionale a cuiva și și capacității de a discerne voia lui Dumnezeu.

Un alt motiv pentru obținerea instruirii temeinice de seminar este pentru a fi echipat mai bine pentru a întâmpina problemele complexe din ziua de azi. Conducătorul bisericii trebuie să știe când să spună „da" și când să spună „nu" la multele chemări pentru a-și da mâinile în cauze comune de tot felul. Convingerile pe bază de cunoștință în aceste domenii sunt necesare dacă trebuie menținut adevărul, și o educație bună de seminar cu siguranță ajută la punerea bazelor unor convingeri biblice solide.

În final, indiferent de afilierea la o biserică a unui pastor, o educație temeinică în cadrul acelei biserici în privința istoriei, a politicilor și a caracteristicilor ei distincte e un lucru potrivit. Luarea unei decizii pentru a merge la un seminar sau o universitate creștină necesită rugăciune și un sfat duhovnicesc. Pregătirea poate veni în multe forme, dar întotdeauna e necesară o pregătire de un anumit fel. Nu-ți periclita lucrarea căutând scurtături. Studiază atent principiul care se găsește în Proverbele 24.27: „Vezi-ți întâi de treburi afară, îngrijește de lucrul câmpului, și apoi apucă-te să-ți zidești casa!"

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui să se ceară ca un om să aibă educație biblică formală înainte de a putea sluji ca pastor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries