settings icon
share icon
Întrebare

E vreodată drept să minți?

Răspuns


Biblia nu prezintă niciunde o situație în care minciuna e socotită lucrul potrivit. Cea de-a noua poruncă interzice să depui o mărturie falsă (Exodul 20.16). Proverbele 6.16-19 menționează „limba mincinoasă” și „martorul mincinos, care spune minciuni” ca fiind două dintre șapte lucruri care-i sunt urâte Domnului. Dragostea „se bucură de adevăr” (1 Corinteni 13.6). Vezi următoarele versete care vorbesc în mod negativ despre minciună: Psalmul 119.29, 163, 120.2, Proverbele 12.22, 13.5, Efeseni 4.25, Coloseni 3.9 și Apocalipsa 21.8. Sunt multe exemple de mincinoși în Scriptură, de la înșelătoria lui Iacov din Genesa 27, până la pretinderea lui Anania și Safira din Faptele Apostolilor 5. De fiecare dată vedem că neadevărul duce la mizerie, pierdere și judecată.

Sunt cel puțin două situații în Biblie în care minciuna a produs un rezultat favorabil. De exemplu minciuna pe care moașele evreilor o spuneau lui Faraon părea să le aducă binecuvântarea Domnului (Exodul 1.15-21), și probabil că a salvat viața multor bebeluși evrei. Un alt exemplu este minciuna spusă de Rahav pentru a proteja iscoadele, în Iosua 2.5. E important să observăm că totuși Dumnezeu nu scuză niciunde aceste minciuni. În ciuda rezultatului „pozitiv” al acestor minciuni, Biblia nu laudă în niciun loc minciunile în sine. Biblia nu afirmă niciunde că sunt situații în care e potrivit să minți. În același timp, Biblia nu declară că nu există situații posibile în care minciuna e o opțiune acceptabilă.

Întrebarea rămâne: există vreodată ocazii în care minciuna e un lucru potrivit? Cea mai obișnuită ilustrație pentru această dilemă vine din viața lui Corrie ten Boom, în timp ce se afla în Olanda ocupată de naziști. În linii mari, istoria este aceasta: Corrie ten Boom ascunde evrei în casa ei, pentru a-i proteja de naziști. Soldați naziști vin la ea acasă și o întreabă dacă știe unde se ascund unii evrei. Ce ar trebui să facă? Ar trebui să spună adevărul și să le permită naziștilor să-i prindă pe evreii pe care încerca să-i protejeze? Sau ar trebui să mintă și să nege că știe ceva despre ei?

Într-o situație ca aceasta, în care minciuna poate fi singura cale de a împiedica un rău oribil, poate că ar fi acceptabil să minți. O astfel de situație ar fi într-un fel similară cu minciunile spuse de moașele evreilor și Rahav. Într-o lume plină de rău, și într-o situație disperată, poate fi potrivit să comiți un rău mai mic, mințind, pentru a împiedica un rău mult mai mare. Totuși, trebuie observat că astfel de situații sunt extrem de rare. Este foarte probabil că majoritatea oamenilor din istoria omenirii nu au trecut niciodată printr-o situație în care minciuna să fie un lucru potrivit.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

E vreodată drept să minți?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries