settings icon
share icon
Întrebare

E adevărul relativ?

Răspuns


Când cineva spune că adevărul e relativ, la ce se referă în mod normal e că nu există adevăr absolut. Unele lucruri îți pot părea adevărate ție, dar nu și mie. Dacă crezi un lucru, e adevărat pentru tine. Dacă nu îl cred, nu e adevărat pentru mine. Când oamenii spun lucruri de felul „e OK dacă Dumnezeu există pentru tine, dar El nu există pentru mine” exprimă conceptul popular că adevărul e relativ.

Întregul concept de „adevăr relativ” sună a un lucru tolerant și deschis la minte. Însă la o analiză mai îndeaproape, nu e deschis la minte deloc. În esență, a spune „Dumnezeu există pentru tine, dar nu și pentru mine” înseamnă să spui că conceptul despre Dumnezeu al celeilalte persoane e greșit. Pronunță o judecată. Dar nimeni nu crede că tot adevărul e relativ. Nicio persoană în sănătatea minții nu spune: „Gravitatea funcționează pentru tine, dar nu și pentru mine”, după aceasta sărind de pe o clădire înaltă crezând că nu i se va întâmpla niciun rău.

Afirmația că „adevărul e relativ” e de fapt o afirmație care se autorinfirmă. Spunând că „adevărul e relativ”, se afirmă un pretins adevăr. Dar dacă tot adevărul e relativ, atunci și afirmația în sine e relativă – însemnând că nu putem avea încredere că e adevărată tot timpul.

Cu siguranță există anumite afirmații care sunt relative. De exemplu „Fordul Mustang e cea mai grozavă mașină făcută vreodată” e o afirmație relativă. Un entuziasmat de mașini crede că acest lucru e adevărat, dar nu există un standard absolut după care să măsurăm cât de „grozav” e un lucru. E pur și simplu convingerea și opinia proprie. Totuși, afirmația „e un Ford Mustang parcat în stradă și îmi aparține” nu e relativă. E fie adevărată, fie falsă, bazat pe realitatea obiectivă. Dacă Mustangul din stradă e albastru (nu roșu), afirmația e falsă. Dacă Mustangul roșu din stradă îi aparține altcuiva, afirmația e din nou falsă – nu se potrivește cu realitatea.

Vorbind la modul general, opiniile sunt relative. Mulți oameni transferă orice chestiune despre Dumnezeu și religie în domeniul opiniilor. „Dacă Îl preferi pe Isus – e perfect dacă funcționează pentru tine.” Ceea ce spun creștinii (și Biblia ne învață) e că adevărul nu e relativ, indiferent de subiect. Există o realitate spirituală obiectivă, așa cum există și o realitate fizică obiectivă. Dumnezeu e neschimbător (Maleahi 3.6); Isus a asemănat învățăturile Lui cu o stâncă solidă, neclintită (Matei 7.24). Isus este singura cale de mântuire și acest lucru e absolut adevărat pentru orice persoană din orice vreme (Ioan 14.6). La fel cum oamenii au nevoie să respire ca să trăiască, oamenii au nevoie să fie născuți din nou prin credința în Cristos pentru a experimenta viața spirituală (Ioan 3.3).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

E adevărul relativ?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries