settings icon
share icon
Întrebare

E Dumnezeu mort?

Răspuns


Termenul tehnic pentru învățătura că „Dumnezeu este mort” este theothanatologie, un compus din trei părți din cuvintele grecești: theos (dumnezeu) + thanatos (moarte) + logia (cuvânt).

Poetul și filosoful german Friedrich Nietzche e celebru pentru afirmația „Dumnezeu e mort”, în secolul XIX. Nietzsche, influențat atât de filosofia grecească, cât și de teoria evoluției, a scris: „Dumnezeu a murit! Dumnezeu rămâne mort! Și noi l-am ucis! Cum să ne consolăm noi, ucigașii ucigașilor? ... Nu este oare dimensiunea acestei fapte prea mare pentru noi? Nu trebuie să devenim noi înșine zei pentru a părea cel puțin demni de ea?” (Nietzche, The Gay Science, p. 125; Știința voioasă, secțiunea 125, traducere de Simion Dănilă)

Scopul lui Nietzche a fost de a aboli moralitatea „tradițională” – mai ales creștinismul – pentru că, în concepția sa, reprezenta o încercare a liderilor religioși interesați de propria lor bunăstare de a-i controla pe cei slabi și masele care nu gândesc. Nietzche credea că „ideea” de Dumnezeu nu mai era necesară; de fapt Dumnezeu era irelevant pentru că omul a evoluat până în punctul în care putea crea o mai adâncă și satisfăcătoare „moralitate-etalon” proprie.

Filosofia „Dumnezeu e mort” a lui Nietzche a fost folosită pentru promovarea teoriilor existențialismului, nihilismului și socialismului. Teologii radicali cum sunt Thomas J. J. Altizer și Paul van Buren au susținut ideea aceasta că „Dumnezeu e mort” în anii '60 și '70.

Credința că Dumnezeu e mort și religia e irelevantă duce în mod natural la următoarele idei:

1) Dacă Dumnezeu este mort, nu există absoluturi morale și nici standarde universale la care toți oamenii trebuie să se conformeze.

2) Dacă Dumnezeu este mort, nu există scop sau ordine rațională în viață.

3) Dacă Dumnezeu este mort, orice design văzut în univers e închipuit de oamenii disperați să găsească un scop în viață.

4) Dacă Dumnezeu este mort, omul e independent și cu totul liber să-și creeze propriile valori.

5) Dacă Dumnezeu este mort, lumea „reală” (spre deosebire de rai și iad) e singura preocupare a oamenilor.

Ideea că „Dumnezeu e mort” în primul rând e o contestare a autorității lui Dumnezeu în viața noastră. Noțiunea că ne putem crea în siguranță propriile noastre reguli a fost minciuna pe care i-a spus-o șarpele Evei: „Veți fi ca Dumnezeu.” (Genesa 3.5) Petru ne avertizează: „... între voi vor fi învățători mincinoși, care vor strecura pe furiș erezii nimicitoare, se vor lepăda de Stăpânul care i-a răscumpărat și vor face să cadă asupra lor o pierzare năprasnică.” (2 Petru 2.1)

Argumentul că „Dumnezeu este mort” e de obicei prezentat ca o filosofie rațională, emancipatoare pentru artiști și intelectuali. Dar Scriptura o numește nebunie. „Nebunul zice în inima lui: «Nu este Dumnezeu!»” (Psalmul 14.1) În mod ironic, cei care susțin filosofia „Dumnezeu e mort” vor descoperi eroarea fatală din această filosofie atunci când ei înșiși vor fi murit.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

E Dumnezeu mort?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries