settings icon
share icon
Întrebare

Ce este dubla predestinare?

Răspuns


Dubla predestinare este conceptul potrivit căruia Dumnezeu îi creează pe anumiți oameni pentru care scopul existenței este să fie trimiși în iad. Este biblic acest concept? Să privim întrebarea folosind cartea Romani, pe parcursul căreia întâlnim două teme predominante. Prima este neprihănirea lui Dumnezeu. Mesajul Evangheliei în sine este cel care revelează neprihănirea lui Dumnezeu (Romani 1.16-17). Adevărul conținut în mesajul Evangheliei este cel care prin intermediul credinței îl declară pe om neprihănit în fața lui Dumnezeu (Romani 4-5). Personajul central al mesajului Evangheliei – Isus Cristos – este Cel care îl face pe om neprihănit (Romani 6-7). Mesajul Evangheliei este cel care îi arată omului cum să trăiască într-un mod neprihănit (Romani 12).

Cealaltă temă din cartea Romani este mânia. Mânia lui Dumnezeu s-a descoperit – și se descoperă – împotriva tuturor acțiunilor păcătoase (Romani 1.18). Omenirea știe despre Dumnezeu, dar Îl respinge în gândirea și în acțiunile ei (Romani 1.21-22). Prin urmare, mânia lui Dumnezeu este abandonarea omului pentru a-și trăi viața așa cum îi place (Romani 1.24, 26, 28), lucru care separat de Dumnezeu duce la distrugere (Romani 1.28-32). Omul Îl respinge pe Dumnezeul universului și, la rândul Lui, Dumnezeu îl abandonează pe om. Numai o intervenție personală din partea lui Dumnezeu poate schimba calea distructivă pe care se găsește omul în timp ce se împietrește în păcat.

Citim acum Romani 9.22, care spune: „Și ce putem spune dacă Dumnezeu, fiindcă voia să-Și arate mânia și să-Și descopere puterea, a suferit cu multă răbdare niște vase ale mâniei, făcute pentru pieire?” Mulți oameni cred că acest verset ne învață că Dumnezeu a făcut anumite vase pentru mânia Lui. Dar nu aceasta este ideea versetului. După cum citim mai sus, omenirea a experimentat deja mânia lui Dumnezeu. Ea s-a făcut bună de distrugere. Dumnezeu e Cel care suportă aceste vase – vase care s-au pregătit de distrugere pentru că nu și-au abandonat păcatul pentru a se întoarce la Dumnezeu.

Să ne uităm la versetul următor: Romani 9.23: „... și să-Și arate bogăția slavei Lui față de niște vase ale îndurării, pe care le-a pregătit mai dinainte pentru slavă.” Observă că Dumnezeu îi alege pe anumiți oameni dinainte pentru gloria Lui. Cu alte cuvinte, înainte de întemeierea lumii, Dumnezeu îi alege pe anumiți oameni să fie copiii Săi, ca El să fie glorificat (vezi Efeseni 1.4). Nu spune că Dumnezeu a ales oameni pentru condamnare sau a predestinat oameni pentru mânie. Biblia nu vorbește niciunde despre o dublă predestinare, unde Dumnezeu îi alege sau îi predestinează pe unii pentru iad și pe alții pentru cer. Cei care se află sub mânia lui Dumnezeu sunt în acea poziție pentru că L-au respins ei înșiși pe Dumnezeu. Cei care au neprihănirea lui Dumnezeu sunt în acea poziție pentru că Dumnezeu i-a ales să fie copiii Lui.

English
Înapoi la pagina de început în limba Română
Ce este dubla predestinare?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries