settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să primești o porție dublă?

Răspuns


De șase ori în Biblie se face referire la o "porție dublă". Când cineva primește o porție dublă, primește un dar de două ori mai mare decât cel dat altora.

Conceptul de porție dublă este menționat pentru prima dată în Legea lui Moise: "Ci să recunoască de întâi născut . . . şi să-i dea o parte îndoită din averea lui, căci fiul acesta este cel dintâi rod al puterii lui şi lui i se cuvine dreptul de întâi născut." (Deuteronom 21:17) Un fiu întâi născut avea dreptul de a primi o moștenire dublă față de cea a celorlalți fii ai tatălui, pe lângă dreptul de succesiune.

Pentru că Ana nu putea avea copii, soțul ei a încercat să-i aline durerea cu o binecuvântare în plus. "Dar Anei îi dădea o parte îndoită, căci iubea pe Ana." (1 Samuel 1:5)

Aproape de finalul perioadei petrecute pe pământ, Ilie i-a oferit un dar ucenicului său, Elisei: "Ilie a zis lui Elisei: «Cere ce vrei să-ţi fac, înainte ca să fiu răpit de la tine. «Elisei a răspuns: «Te rog, să vină peste mine o îndoită măsură din duhul tău!»" (2 Regi 2:9) Cererea lui Elisei a fost aceea de a fi considerat succesorul lui Ilie și de a fi "dublu binecuvântat" cu putere în funcția profetică. Pe tot parcursul cărții 2 Împărați, numeroasele minuni pe care le-a făcut Elisei confirmă faptul că într-adevăr i s-a acordat o porție dublă din duhul lui Ilie.

Isaia 61:7 promite o porție dublă de bucurie și binecuvântare asupra lui Israel: "În locul ocării voastre, veţi avea îndoită cinste; în locul ruşinii, se vor veseli de partea lor, căci vor stăpâni îndoit în ţara lor şi vor avea o bucurie veşnică." Domnia lui Mesia în timpul mileniului va prilejui o bucurie veșnică. Într-un pasaj înrudit, Dumnezeu i-a redat lui Iov de două ori mai mult decât avea inițial înainte de perioada de încercare: "Domnul a adus pe Iov iarăşi în starea lui de la început, după ce s-a rugat Iov pentru prietenii săi. Şi Domnul i-a dat înapoi îndoit decât tot ce avusese." (Iov 42:10) S-ar putea spune că Iov a primit o "porție dublă".

Cu toate acestea, nu toate porțiile duble reprezintă o binecuvântare. Apocalipsa 18:6 vorbește despre judecata asupra Babilonului, afirmând: "Răsplătiţi-i cum v-a răsplătit ea şi întoarceţi-i de două ori cât faptele ei. Turnaţi-i îndoit în potirul în care a amestecat ea!" Aici, porția dublă indică o judecată grea. Ideea din spatele termenului este tot aceea de "sumă mare".

De când Legea mozaică prevedea o porție dublă pentru fiii întâi născuți, conceptul a fost folosit de-a lungul istoriei pentru a se referi la binecuvântarea abundentă a lui Dumnezeu. Isus Hristos este numit "Întâiul Născut peste toată creația" (Coloseni 1:15), un titlu care indică poziția Sa de Cel Binecuvântat și Moștenitor de drept al tuturor lucrurilor.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă să primești o porție dublă?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries