settings icon
share icon
Întrebare

Ce este dualismul?

Răspuns


În teologie, conceptul dualismului pleacă de la premisa că există două entităţi separate – binele şi răul – care au putere egală. În dualismul „creştin”, Dumnezeu reprezintă entitatea bună, iar Satan reprezintă entitatea rea.

Totuşi, adevărul este că, deşi Satan are o anumită putere, el nu este egal cu Dumnezeul Atotputernic, pentru că a fost creat de Dumnezeu ca înger, înainte să se răzvrătească (Isaia 14.12-15, Ezechiel 28. 13-17). După cum spune Scriptura: „Voi, copilaşilor, sunteţi din Dumnezeu; şi i-aţi biruit, pentru că Cel care este în voi este mai mare decât cel care este în lume” (1 Ioan 4.4). Potrivit Scripturii, nu există dualism, nu există două forţe de putere egală numite bine şi rău. Binele, reprezentat de Dumnezeul Atotputernic, este cea mai mare forţă din Univers, fără nicio excepţie. Răul, reprezentat de Satan, este o forţă inferioară, care nu este perechea binelui. Răul va fi învins de fiecare dată în confruntarea faţă în faţă cu binele, pentru că Dumnezeul Atotputernic, esenţa binelui, este omnipotent, în timp ce răul, reprezentat de Satan, nu este.

Ori de câte ori o doctrină prezintă binele şi răul ca fiind două forţe egale opuse, acea doctrină contrazice poziţia scripturală că binele, reprezentat de Dumnezeul Atotputernic, este puterea dominantă din Univers. Devreme ce Satan nu a fost şi niciodată nu va fi egal cu Dumnezeu, orice doctrină care spune că este poate fi etichetată ca doctrină falsă. Faptul că Satan a fost aruncat din cer pentru că a încercat să se ridice mai presus de Dumnezeu nu înseamnă că a renunţat să încerce să fie egal sau superior lui Dumnezeu, după cum este dovedit de principiile de bază ale „dualismului” care provin în mare măsură din filosofia înţelepciunii umane.

Nu poate exista niciun dualism în vreun colţ al Universului nostru. Există o singură putere care le întrece pe celelalte, şi acea putere este Dumnezeul Atotputernic, aşa cum ne este revelat în Biblie. Potrivit dovezilor scripturale, există o singură putere omnipotentă, nu două. Prin urmare, orice învăţătură a dualismului care susţine că există două puteri egale opuse una alteia (binele şi răul) este o învăţătură falsă. EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este dualismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries