settings icon
share icon
Întrebare

De ce i-a spus Isus lui Petru: "Înapoia Mea, Satano!"?

Răspuns


Porunca "Înapoia Mea, Satano!", rostită de Isus lui Petru, este consemnată în Matei 16:23 și Marcu 8:33. "Înapoia Mea, Satano!" pare dur și ieșit din comun pentru Isus, mai ales când i se adresează lui Petru, unul dintre cei mai devotați ucenici ai Săi. De ce a spus Isus acest lucru? Ce a făcut Petru ca să merite o astfel de mustrare? Fără să știe, Petru vorbea în numele lui Satan.

Isus tocmai le dezvăluise pentru prima dată ucenicilor planul Său: El urma să meargă la Ierusalim pentru a suferi, a muri și a învia (Matei 16:21; Marcu 8:31). Contrar așteptărilor pe care aceștia le aveau de la El, Isus a explicat că nu venise să instaureze o împărăție mesianică pământească. Ucenicii nu erau pregătiți pentru această nouă revelație a scopului lui Mesia. Deși Petru a înțeles cuvintele Sale, pur și simplu nu a putut împăca viziunea sa despre Mesia cuceritorul cu suferința și moartea despre care vorbea Isus. Așa că Petru "a început să-L mustre" pentru că avea o asemenea mentalitate fatalistă.

Fără să vrea, Petru vorbea în numele lui Satan. Ca și adversarul lui Isus, Petru nu se gândea la lucrurile lui Dumnezeu - căile, planurile și scopurile Lui (Coloseni 3:2; Isaia 55:8-9). În schimb, mintea lui era fixată pe lucrurile omului, pe lucrurile lumii și pe valorile ei pământești. Isus spunea că drumul crucii era voia lui Dumnezeu, planul de răscumpărare pentru întreaga omenire. Reacția lui Petru a fost cel mai probabil împărtășită de ceilalți ucenici, deși, ca întotdeauna, Petru a fost cel care a vorbit primul. Petru a fost folosit de Satan fără să vrea, crezând că Îl protejează pe Isus. Satan Îl ispitise în mod intenționat pe Isus în pustie pentru a-L abate de la cruce, de la împlinirea marelui plan al Tatălui și al Fiului (Marcu 1:12-13). În mod inconștient, Petru făcea același lucru. El nu înțelesese încă adevăratul scop mesianic al lui Isus.

Deși Petru declarase cu câteva momente înainte că Isus este Hristosul, a renunțat la perspectiva lui Dumnezeu și a privit situația din perspectiva omului, ceea ce a dus la mustrarea severă: "Înapoia Mea, Satano!" Isus a continuat să explice: "Fiindcă tu nu te gândeşti la lucrurile lui Dumnezeu, ci la lucrurile oamenilor." (Marcu 8:33)

În acel moment, mustrarea severă a lui Isus nu a avut sens pentru Petru. Cu toate acestea, acuzația lui Isus reprezintă un mesaj profund pentru noi. Putem vedea cu ușurință că Petru avea o perspectivă greșită asupra planului lui Dumnezeu pentru suferința și moartea lui Hristos. Dar trebuie să vedem, de asemenea, cât de ușor putem deveni un purtător de cuvânt inconștient al lui Satan. Acest lucru este valabil mai ales atunci când pierdem din vedere planul lui Dumnezeu pentru noi. Acest lucru se întâmplă atunci când ne concentrăm asupra carierei noastre, a posesiunilor noastre, a siguranței noastre și a lucrurilor din lume, mai degrabă decât asupra sacrificiului și a slujirii și a proclamării mesajului lui Dumnezeu. Când Petru s-a concentrat pe propriile dorințe și planuri, Isus l-a mustrat, pentru a-l readuce pe calea cea bună. Fie ca atenția noastră să fie întotdeauna concentrată pe Dumnezeu și pe planurile Sale, pentru ca niciodată să nu experimentăm o mustrare similară din partea Domnului nostru.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce i-a spus Isus lui Petru: "Înapoia Mea, Satano!"?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries