settings icon
share icon
Întrebare

Ce e dragostea eros?

Răspuns


Limba greacă folosește diferite cuvinte pentru a descrie paleta de înțelesuri ale cuvântului „dragoste". Un cuvânt e eros, cuvântul folosit pentru a exprima dragostea sexuală sau simțămintele de excitare împărtășite de cei care sunt atrași fizic unii de alții. În vremea Noului Testament, acest cuvânt devenise atât de decăzut în cultură, încât nu e folosit nici măcar o dată în întreg Noul Testament.

Un alt cuvânt grecesc pentru dragoste e phileo. Acest cuvânt vorbește mai mult despre afecțiunea caldă împărtășită în cadrul familiei sau între prieteni. În timp ce eros e asociat mai îndeaproape cu libidoul, phileo poate fi asociat mai mult cu emoțiile inimii (metaforic vorbind). Simțim dragoste pentru prieteni și familie, evident nu în sensul de eros, ci o dragoste care ne motivează să vrem să-i tratăm cu bunătate și să-i ajutăm să aibă succes. Totuși, phileo nu e simțit între oameni care sunt în dușmănie unii cu alții. Putem simți dragostea phileo în direcția prietenilor și a familiei, însă nu și față de oameni de care nu ne place sau pe care îi urâm.

Diferit de ambele acestea e al treilea cuvânt grecesc pentru dragoste, agapao, în mod tipic definit ca „dragoste jertfitoare". E dragostea care îi pune pe oameni în acțiune și caută binele altora, indiferent de costul personal. Biblic vorbind, agapao e dragostea pe care a arătat-o Dumnezeu față de poporul Său trimițându-Și Fiul, pe Isus, să moară pentru păcatele lor. E dragostea care se concentrează asupra voinței, nu asupra emoțiilor sau a libidoului. Aceasta e dragostea pe care le poruncește ucenicilor Săi să o arate față de dușmanii lor (Luca 6.35). Eros și phileo nu sunt exprimate față de oameni care ne urăsc și ne vor răul; agapao în schimb da. În Romani 5.8, Pavel ne spune că dragostea lui Dumnezeu pentru poporul Său a fost arătată în faptul că „pe când eram noi încă păcătoși [adică, dușmani], Cristos a murit pentru noi".

Așadar, mergând de la bază înspre absolut, avem eros, phileo și agapao. Aceasta nu înseamnă că eros trebuie denigrată ca fiind păcătoasă ori impură. Dragoste sexuală nu e inerent necurată sau rea. Dimpotrivă, e darul lui Dumnezeu pentru cuplurile căsătorite, pentru a-și exprima dragostea unul față de celălalt, întărirea relației dintre ei și asigurarea continuității rasei umane. Biblia dedică o carte întreagă binecuvântării dragostei erotice, sexuale – Cântarea Cântărilor, a lui Solomon. Dragostea dintre soț și soție trebuie să fie, printre altele, o dragoste erotică. Totuși, relația pe termen lung bazată numai pe dragostea erotică e sortită eșecului. „Fiorul" dragostei sexuale trece repede, dacă nu există și o măsură de phileo sau agapao alături.

În mod contrar, cu toate că nu există nimic inerent păcătos în dragostea erotică, în această sferă a dragostei natura noastră păcătoasă se manifestă cel mai puternic, pentru că se concentrează în principal asupra sinelui, pe când phileo și agapao se concentrează asupra altora. Gândește-te la ce i-a spus apostolul Pavel Bisericii din Colose: „De aceea, omorâți mădularele voastre care sunt pe pământ: curvia, necurăția, patima, pofta rea și lăcomia, care este o închinare la idoli." (Coloseni 3.5) Cuvântul grecesc pentru „imoralitate sexuală" (porneia) în esență acoperă toată gama păcatelor sexuale (curvie, preacurvie, homosexualitate, bestialitate etc.).

Când e împărtășită între soț și soție, dragostea erotică poate fi un lucru minunat, însă datorită naturii noastre păcătoase căzute, eros mult prea adesea devine porneia. Când se întâmplă acest lucru, ființele umane tind să meargă în extreme, devenind fie asceți, fie hedoniști. Ascetul e omul care evită complet dragostea sexuală, fiindcă asocierea ei cu imoralitatea sexuală o face să pară rea, și, prin urmare, să trebuiască evitată. Hedonistul e omul care consideră dragostea sexuală fără restrângeri ca fiind perfect naturală. Ca de obicei, punctul de vedere biblic se află în echilibrul dintre aceste două extreme păcătoase. În cadrul legăturii căsătoriei heterosexuale, Dumnezeu celebrează frumusețea dragostei sexuale: „Să intre iubitul meu în grădina lui și să mănânce din roadele ei alese! Eu intru în grădina mea, soro mireaso, îmi culeg smirna cu miresmele mele, îmi mănânc fagurele de miere cu mierea mea, îmi beau vinul cu laptele meu… – Mâncați, prieteni, beți și îmbătați-vă de dragoste!" (Cântarea Cântărilor 4.16-5.1) Însă în afara căsniciei biblice, dragostea eros devine distorsionată și păcătoasă.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce e dragostea eros?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries