settings icon
share icon
Întrebare

Ce este dragostea agape?

Răspuns


Cuvântul grecesc agape este tradus de cele mai multe ori cu „dragoste” în Noul Testament. În ce fel e diferită „dragostea agape” față de celelalte feluri de dragoste? Esența dragostei agape este bunăvoința, binefacerea și bucurarea în mod voit de persoana care e subiectul dragostei. Agape nu e folosit în Noul Testament cu referire la dragostea romantică sau sexuală. Nici cu referire la prietenia apropiată sau frățească, pentru care e folosit cuvântul grecesc philia. Dragostea agape implică credincioșie, angajament și acțiunea voinței. Se deosebește de celelalte feluri de dragoste prin natura morală înaltă și un caracter puternic. Dragostea agape e descrisă minunat în 1 Corinteni 13.

În afara Noului Testament, cuvântul agape e folosit în diverse contexte, dar în Noul Testament adoptă un înțeles distinct. Agape e folosit pentru a descrie dragostea care e a lui Dumnezeu și care e de la Dumnezeu, a cărui natură e dragostea însăși: „... Dumnezeu este dragoste.” (1 Ioan 4.8) Dumnezeu nu doar iubește, ci El este chiar dragostea. Tot ceea ce face Dumnezeu se revarsă din dragostea Lui. Agape e folosit și pentru a descrie dragostea noastră pentru Dumnezeu (Luca 10.27), respectul în credincioșie a unui slujitor față de stăpânul lui (Matei 6.24) și atașamentul unui om față de lumea aceasta (Ioan 3.19).

Felul de dragoste care Îl caracterizează pe Dumnezeu nu e un simțământ extrasentimental, dulceag, cum îl auzim adesea portretizat. Dumnezeu iubește pentru că aceasta e natura Lui și exprimarea Ființei Lui. El îl iubește pe cel de neiubit și fără nimic atrăgător nu pentru că merităm să fim iubiți sau datorită vreunei excelențe pe care o posedăm, ci pentru că natura Lui este să iubească și trebuie să fie fidel naturii Sale.

Dragostea agape e arătată întotdeauna prin ceea ce face. Dragostea lui Dumnezeu e afișată cel mai clar la cruce. „Dar Dumnezeu, care este bogat în îndurare, pentru dragostea cea mare cu care ne-a iubit, măcar că eram morți în greșelile noastre, ne-a adus la viață împreună cu Cristos (prin har sunteți mântuiți).” (Efeseni 2.4-5) Nu am meritat un astfel de sacrificiu: „Dar Dumnezeu Își arată dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Cristos a murit pentru noi.” (Romani 5.8) Dragostea agape a lui Dumnezeu este nemeritată, plină de îndurare și caută constant beneficiul celor pe care îi iubește. Biblia spune că suntem destinatarii fără merite ai dragostei Lui generoase agape (1 Ioan 3.1). Dragostea agape a lui Dumnezeu a dus la jertfirea Fiului lui Dumnezeu pentru cei pe care îi iubește (Ioan 3.16-18).

Trebuie să-i iubim pe ceilalți cu dragostea agape, fie că sunt frați în credință (Ioan 13.34), fie că sunt dușmani aprigi (Matei 5.44). Isus ne-a dat Pilda Samariteanului milostiv ca exemplu de jertfire pentru alții, chiar și pentru cei cărora probabil nu le va plăcea de noi. Dragostea agape așa cum e exemplificată de Cristos nu se bazează pe sentiment, ci e un act hotărât al voinței, hotărâre plină de bucurie de a pune bunăstarea altora mai presus de a noastră.

Dragostea agape nu ne vine natural. Datorită naturii noastre căzute, suntem incapabili de a genera o astfel de dragoste. Dacă e să iubim așa cum iubește Dumnezeu, acea dragoste – acea agape – poate veni numai din Sursa ei. Aceasta e dragostea care „a fost turnată în în inimile noastre prin Duhul Sfânt, care ne-a fost dat” când am devenit copiii Săi (Romani 5.5, cf. Galateni 5.22). „Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea că El Și-a dat viața pentru noi; și noi deci trebuie să ne dăm viața pentru frați.” (1 Ioan 3.16) Datorită dragostei lui Dumnezeu față de noi putem și noi să ne iubim unii pe alții.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este dragostea agape?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries