settings icon
share icon
Întrebare

Ce este Doxologia?

Răspuns


Dicționarul definește doxologia ca fiind "o expresie de laudă la adresa lui Dumnezeu, în special un imn scurt cântat ca parte a unui serviciu de închinare creștin." Cuvântul doxologie provine din grecescul doxa, ("glorie, splendoare, măreție") și logos, ("cuvânt" sau "vorbire"). Cele mai multe doxologii sunt imnuri scurte de laudă la adresa lui Dumnezeu în diferite servicii de închinare creștine, adesea adăugate la sfârșitul cântărilor, a psalmilor și a imnurilor.

Gloria Patri, numită astfel după primele două cuvinte din latină, este folosită în mod obișnuit ca doxologie de romano-catolici, catolici vechi, catolici independenți, ortodocși și mulți protestanți, inclusiv anglicani, presbiterieni, luterani, metodiști și baptiști reformați. Ea este numită "Doxologia mică", distingându-se astfel de "Doxologia mare", Gloria in Excelsis Deo, și este adesea numită pur și simplu "Doxologia". Textul latin al Doxologiei mai mici este "Gloria Patri, et Filio, et Spiritui Sancto. Sicut erat in principio, et nunc, et semper, et in sæcula sæculorum. Amin." În traducere literală, înseamnă "Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Așa cum a fost la început, așa este acum și așa va fi în veci, în lumea fără de sfârșit. Amin." Pe lângă faptul că Îl laudă pe Dumnezeu, această doxologie este și o scurtă declarație de credință în coegalitatea celor trei Persoane ale Sfintei Treimi.

O altă doxologie frecvent auzită este "Lăudați-L pe Dumnezeu de la care curg toate binecuvântările", care a fost scrisă în 1674 de Thomas Ken, un preot din Biserica Angliei. Cuvintele cunoscute sunt: "Lăudați-L pe Dumnezeu, de la Care curg toate binecuvântările; Lăudați-L, toate creaturile de aici de jos; Lăudați-L sus, oștiri cerești; Lăudați-L pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh. Amin."

Deși cuvântul doxologie nu se găsește în Biblie, temele exprimate în doxologii sunt cu siguranță biblice. Lăudarea lui Dumnezeu pentru binecuvântările Sale (Efeseni 1:3), atribuirea întregii slave Lui (Romani 11:36; Efeseni 3:21) și afirmarea Trinității (Matei 28:19) au fost întotdeauna părți integrante ale adevăratei închinări creștine.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este Doxologia?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries