settings icon
share icon
Întrebare

Există vreo dovadă convingătoare pentru existența lui Dumnezeu?

Răspuns


Răspunsul la această întrebare depinde mult de ce anume înțelegem prin dovadă „convingătoare". Îl putem atinge pe Dumnezeu sau să-L vedem în același fel cum atingem sau vedem oamenii? Nu. Însă sunt nenumărate feluri în care un om poate ști sigur că Dumnezeu există, că e real și că e cine spune că este. Vom privi pe scurt la trei feluri în care poate fi dovedită existența Lui folosind atât știința, cât și Biblia.

1. Legea cauzei și a efectului. Această lege a științei afirmă că fiecare cauză își are propriul efect și fiecare efect își are propria cauză. Această lege e temelie pentru toată știința. Prin urmare, această lege are legătură cu originea cerurilor și a pământului. De altfel, oamenii de știință sunt de acord că Universul nu a existat dintotdeauna și că a avut un început la un moment dat în timp.

Teoria relativității, care e acceptată aproape universal în rândul oamenilor de știință, are anumite implicații pentru această lege a cauzei și a efectului. Una este că Universul, definit ca timp, spațiu, materie și energie fizică a avut un început, care nu e veșnic. Şi prin ecuațiile lui Einstein, oamenii de știință pot urmări în trecut dezvoltarea Universului, până în punctul de origine, până la ceea ce se numește „evenimentul singular", când practic a început să existe. Știința a dovedit că Universul a avut într-adevăr un început. Aceasta înseamnă că dacă Universul a avut un punct de început în istorie, atunci e evident că a început să existe și trebuie să aibă o cauză pentru existența lui.

Prin urmare, dacă Universul are nevoie de o cauză pentru începerea existenței, atunci acea cauză trebuie să fie mai presus de Univers – care e timp, spațiu, materie și energie fizică. Acea cauză trebuie să fie ceva similar cu ceea ce creștinii numesc „Dumnezeu". Chiar Richard Dawkins, probabil cel mai proeminent susținător al ateismului din vremurile noastre, a admis într-un articol din revista TIME că „s-ar putea să existe ceva incredibil de măreț și de neînțeles și mai presus de înțelegerea noastră din prezent". Da, și acela e Dumnezeu!

Putem cel mai bine sumariza această dovadă cosmologică prin afirmațiile următoare:
(1) Orice lucru începe să existe trebuie să aibă o cauză pentru existența lui.
(2) Universul a început să existe.
(3) Prin urmare, Universul trebuie să aibă o cauză pentru existența lui.
(4) Atributele cauzei Universului (atemporal, care există în afara spațiului etc.) sunt atributele lui Dumnezeu.

(5) Prin urmare, cauza Universului trebuie să fie Dumnezeu (Genesa 1.1).

2. Legea teleologiei. Teleologia este studiul designului sau al scopului în fenomenele naturale. Această lege a științei înseamnă în esență că atunci când un obiect reflectă un scop, un țel sau un design, trebuie să aibă un designer. Pe scurt, lucrurile nu-și întocmesc singure planul de existență. Acest lucru e adevărat și pentru lucrurile din Univers, dovedind că acesta trebuie să aibă un Designer.

De exemplu, Pământul, în orbitarea lui în jurul Soarelui, se îndepărtează de o linie dreaptă cu numai 0,28 cm la fiecare 29 de kilometri – o linie foarte dreaptă în termeni umani. Dacă orbita s-ar modifica cu 0,25 cm la fiecare 29 kilometri, ar fi mult mai largă și toți am îngheța. Dacă s-ar modifica cu 0,3 cm, am fi incinerați. Soarele arde cu aproximativ 20 de milioane de grade Celsius în interiorul lui. Dacă Pământul s-ar muta cu 10% mai departe, am îngheța cu toții. Dacă s-ar muta cu 10% mai aproape, ne-am face cenușă. Ar trebui să credem că o astfel de precizie „pur și simplu s-a întâmplat"? Gândește-te: Soarele e poziționat la 150 de milioane de kilometri de Pământ, lucru care pare să fie prefect. Aceasta e din întâmplare sau prin design? Nu ne mirăm că psalmistul face referire la Dumnezeu ca la marele designer: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu, și întinderea lor vestește lucrarea mâinilor Lui. … răsare la un capăt al cerurilor și își isprăvește drumul la celălalt capăt." (Psalmul 19.1, 6)

3. Legile probabilității și profețiile împlinite. Sunt 1.093 de profeții în Biblie care fac referire la Isus și la Biserica Sa și fiecare dintre aceste profeții a fost împlinită! Vechiul Testament conține 48 de profeții care țin de răstignirea lui Isus. Când aplicăm legile probabilității ca să calculăm probabilitatea ca câteva evenimente să aibă loc în același sau în aproximativ același timp, toate probabilitățile trebuie să se înmulțească la un loc. De exemplu, dacă probabilitatea ca un eveniment să se petreacă la întâmplare e de una la cinci șanse și probabilitatea ca un eveniment separat să se petreacă e de una din zece șanse, atunci probabilitatea ca ambele evenimente să aibă loc simultan sau unul după celălalt este una din cinci înmulțit cu una din zece, care are ca rezultat una din 50.

Având în vedere faptul că câțiva profeți diferiți, care au trăit în comunități separate, într-o perioadă de 1.000 de ani, au făcut prevestiri cu privire la Cristos cu 500 de ani înainte de nașterea Lui, șansele ca aceste profeții să se împlinească pur și simplu întrec cea mai vastă înțelegere. De exemplu, șansele ca un om (Isus) să împlinească numai 8 dintre profețiile care I-au fost atribuite sunt de una din 10 la puterea 17 (acesta e un număr 1 cu 17 zerouri).

Gândește-te în felul următor: Imaginează-ți că ai acoperi întregul stat Texas cu monede de dolar argintii până la un nivel de 60 cm. Numărul de monede de dolar argintii necesare să acoperi întregul stat ar fi de 10 la puterea 17. Însemnează o monedă cu un „X" și arunc-o din avion. Apoi amestecă în întregime toate monedele de pe suprafața statului. Apoi leagă la ochi un om și spune-i că poate călători încotro vrea în statul Texas. Apoi, într-un loc oarecare din călătoria lui, trebuie să se oprească și să se aplece la stratul de 60 de centimetri de monede și să extragă moneda care a fost însemnată cu „X". Care sunt șansele să reușească acest lucru? Aceeași șansă pe care au avut-o profeții ca opt dintre profețiile lor să se împlinească în vreun om din viitor.

Biblia, cu toate profețiile ei împlinite dovedește existența lui Dumnezeu. Prin legea probabilității și șansele matematice ca profeția să se împlinească, putem ști cu siguranță că a existat un Designer și un Autor divin al Bibliei. Același care a făcut Universul să existe. „Poate că vei zice în inima ta: «Cum vom cunoaște cuvântul pe care nu-l va spune Domnul?» Când ceea ce va spune prorocul acela în Numele Domnului nu va avea loc și nu se va întâmpla, va fi un cuvânt pe care nu l-a spus Domnul. Prorocul acela l-a spus din îndrăzneală: să n-ai teamă de el." (Deuteronomul 18.21-22)

În cele din urmă, Dumnezeu, Creatorul Universului și Autorul mântuirii noastre ne spune: „Aduceți-vă aminte de cele petrecute în vremurile străbune, căci Eu sunt Dumnezeu, și nu este altul, Eu sunt Dumnezeu, și nu este niciunul ca Mine. Eu am vestit de la început ce are să se întâmple și cu mult înainte ce nu este încă împlinit. Eu zic: «Hotărârile Mele vor rămâne în picioare și Îmi voi aduce la îndeplinire toată voia Mea.»" (Isaia 46.9-10)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Există vreo dovadă convingătoare pentru existența lui Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries