settings icon
share icon
Întrebare

Există vreo dovadă pentru inspirația Bibliei?

Răspuns


Iată câteva dovezi că Biblia este inspirată (insuflată de Dumnezeu), așa cum se afirmă în 2 Timotei 3.16:

1) Profeția împlinită. Dumnezeu le-a vorbit oamenilor și le-a spus despre lucruri pe care le va face să se întâmple în viitor. Unele dintre acestea au avut loc deja. Altele nu. De exemplu, Vechiul Testament conține peste 300 de profeții care privesc prima venire a lui Isus Cristos. Nu e nicio îndoială că aceste profeții provin de la Dumnezeu, datorită manuscriselor datate anterior nașterii lui Cristos. Acestea nu au fost scrise după faptul împlinit, ci înainte.

2) Unitatea Scripturii. Biblia a fost scrisă de aproximativ 40 de autori omenești de-a lungul unei perioade de aproximativ 1.600 de ani. Acești oameni au fost foarte diferiți. Moise a fost un conducător politic, Iosua, un lider militar, David, un păstor, Solomon, un rege, Amos, un păstor și un culegător de fructe, Daniel, un prim-ministru, Matei, un vameș, Luca, un doctor, Pavel, un rabin și Petru, un pescar, printre alții. Biblia a fost, de asemenea, scrisă într-o multitudine de circumstanțe. A fost scrisă pe trei continente diferite, Europa, Asia și Africa. Totuși, subiectele majore ale Scripturii se păstrează în toate scrierile. Biblia nu se contrazice pe sine. Nu există nicio posibilitate ca, fără Dumnezeu Duhul Sfânt care să supravegheze scrierea Bibliei, acest lucru să fi putut fi îndeplinit.

Compară acest lucru cu Coranul islamic. A fost compilat de un individ, Zaid bin Thabit, sub îndrumarea socrului lui Mahomed, Abu-Bekr. Apoi, în 650 d.Cr., un grup de învățați arabi au alcătuit o versiune unificată și au distrus toate variantele de copii, pentru a păstra unitatea Coranului. Biblia a fost unificată încă din timpul scrierii ei. Aspectul unitar al Coranului i-a fost impus de editorii umani.

3) Biblia își prezintă eroii în adevăr, cu toate greșelile și slăbiciunile lor. Nu glorifică omul, așa cum fac alte religii cu eroii lor. Citind Biblia, ne dăm seama că oamenii pe care îi descrie au probleme și înfăptuiesc răul așa ca noi. Ceea ce i-a făcut pe eroii Bibliei măreți a fost faptul că s-au încrezut în Dumnezeu. Un exemplu este David, care este descris ca fiind „un om după inima lui Dumnezeu" (1 Samuel 13.14) Totuși, David a comis adulter (2 Samuel 11.1-5) și crimă (2 Samuel 11.14-26). Această informație ar fi putut foarte ușor să fie omisă din Scriptură, dar Dumnezeul adevărului a inclus-o.

4) Descoperirile arheologice susțin istoria consemnată în Scriptură. Cu toate că mulți necredincioși, de-a lungul istoriei, au încercat să găsească dovezi arheologice ca să contrazică ceea ce este consemnat în Biblie, ei au eșuat. Este ușor să spui că Scriptura nu este adevărată. Să dovedești acest lucru e o altă treabă. De fapt, lucrul acesta nu s-a întâmplat. În trecut, de fiecare dată când Biblia a contrazis o teorie „științifică" curentă, s-a dovedit ulterior că Biblia avea dreptate și teoria științifică greșea. Un exemplu bun este Isaia 40.22. În tot timpul cât știința a susținut că pământul este plat, Biblia a afirmat că Dumnezeu „[juca] pe rotocolul [sfera] pământului". Afirmațiile Bibliei în legătură cu faptul că provine de la Dumnezeu nu trebuie înțelese ca fiind argument circular. Mărturia unor martori de încredere – în special Isus, dar, de asemenea, Moise, Iosua, David, Daniel și Neemia în Vechiul Testament și Ioan și Pavel în Noul Testament – afirmă autoritatea și inspirația verbală a Sfintei Scripturi. Gândește-te la următoarele pasaje: Exodul 14.1, 20.1, Leviticul 4.1, Numeri 4.1, Deuteronomul 4.2, 32.48, Isaia 1.10, 24, Ieremia 1.11, Ieremia 11.1-3, Ezechiel 1.3, 1 Corinteni 14.37, 1 Tesaloniceni 2.13, 2 Petru 1.16-21, 1 Ioan 4.6.

De interes sunt, de asemenea, scrierile lui Titus Flavius Iosephus, un istoric evreu care a scris în timpul primului secol după Cristos. Iosephus consemnează câteva evenimente care coincid cu Scriptura. Având în vedere dovezile date, acceptăm din toată inima Biblia ca provenind de la Dumnezeu (2 Timotei 3.16).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Există vreo dovadă pentru inspirația Bibliei?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries