settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt cele douăsprezece seminții ale lui Israel?

Răspuns


Cele douăsprezece seminții ale lui Israel provin din cei doisprezece fii ai lui Israel. „Israel” e numele pe care i l-a dat Dumnezeu lui Iacov (Genesa 32.28). Cei doisprezece fii ai săi sunt: Ruben, Simeon, Levi, Iuda, Dan, Neftali, Gad, Așer, Isahar, Zabulon, Iosif și Beniamin (Genesa 35.23-26, Exodul 1.1-4, 1 Cronici 2.1-2). Atunci când semințiile au moștenit Țara Promisă, descendenții lui Levi nu au primit teritoriu pentru ei înșiși (Iosua 13.14). În schimb, au devenit preoți și au avut câteva cetăți răspândite în tot Israelul. Seminția lui Iosif a fost împărțită în două – Iacov i-a adoptat pe cei doi fii ai lui Iosif, Efraim și Manase, în esență dându-i lui Iosif o parte dublă pentru credincioșia lui în salvarea familiei de la foamete (Genesa 47.11-12). Aceasta înseamnă că semințiile care au primit teritoriu în Țara Promisă au fost Ruben, Simeon, Iuda, Dan, Neftali, Gad, Așer, Isahar, Zabulon, Beniamin, Efraim și Manase. În unele locuri din Scriptură, seminția lui Efraim e numită seminția lui Iosif (Numeri 1.32-33).

După ce împăratul Solomon a murit, Israelul s-a divizat în două împărății. Iuda, în sud, a inclus pe Iuda, Simeon și Beniamin. Celelalte seminții s-au combinat ca să formeze Regatul de Nord al Israelului. Israelul a fost distrus de asirieni, și cea mai mare parte dintre israeliți au fost fie uciși, fie deportați; israeliții care au rămas cel mai probabil că s-au integrat în Regatul lui Iuda.

Isus a provenit din Iuda, Pavel a fost din Beniamin și Ioan Botezătorul a fost din seminția lui Levi, însă începând cu diaspora din anul 70 d.Cr., identificarea seminției unui evreu din zilele noastre e ceva mai dificilă. Aceasta nu înseamnă că împărțirea pe seminții e irelevantă. În timpul Necazului celui mare, când majoritatea lumii Îl va fi abandonat pe Dumnezeu și îl va sluji pe Anticrist, 144.000 de evrei vor fi pecetluiți de Dumnezeu. Numărul acesta conține 12.000 din fiecare seminție. Așadar, chiar dacă nu știm cine din ce seminție este, Dumnezeu le-a ținut urma. Semințiile sunt enumerate din nou în Apocalipsa 7.5-8, însă nu sunt aceleași seminții cărora li s-a dat pământul în Iosua. Manase e acolo, și Efraim (sub numele lui Iosif). Dar în locul lui Dan e inclus Levi. Nu ni se explică de ce.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt cele douăsprezece seminții ale lui Israel?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries