settings icon
share icon
Întrebare

Va exista o a doua șansă pentru mântuire după moarte?

Răspuns


Cu toate că ideea unei a doua șanse de mântuire după moarte e pe placul nostru, Biblia spune clar că moartea este sfârșitul tuturor șanselor. Evrei 9.27 ne spune că murim și apoi vine judecata. Așadar, cât timp un om este în viață, are o a doua, a treia, a patra, a cincea etc. șansă să-L accepte pe Cristos și să fie mântuit (Ioan 3.16, Romani 10.9-10, Fapte 16.31). Odată ce omul moare, nu mai există șanse. Ideea de purgatoriu, un loc unde merg oamenii după moarte să plătească pentru păcatele lor, nu are bază biblică, ci este în schimb o tradiție a Bisericii Romano-Catolice.

Ca să înțelegem ce se întâmplă cu necredincioșii după ce mor, privim în Apocalipsa 20.11-15, unde este descris tronul mare și alb de judecată. Aici are loc deschiderea cărților și „morții au fost judecați după faptele lor, după cele ce erau scrise în cărțile acelea”. Cărțile conțin toate gândurile și faptele acelora care sunt judecați și știm din Romani 3.20 că „nimeni nu va fi socotit neprihănit înaintea Lui prin faptele Legii”. Prin urmare, toți aceia care sunt judecați după faptele și gândurile lor sunt condamnați la iad. Pe de altă parte, cei care cred în Cristos nu sunt judecați după cărți ale faptelor, ci numele lor se găsesc scrise într-o altă carte – „cartea vieții Mielului” (Apocalipsa 21.27). Aceștia sunt cei care au crezut în Domnul Isus, și numai lor li se va permite să intre în cer.

Oricine a cărui nume este scris în cartea vieții Mielului a fost mântuit „înainte de întemeierea lumii” (Efeseni 1.4) de către harul mântuitor suveran al lui Dumnezeu ca să fie parte din Mireasa Fiului Său, Biserica lui Isus Cristos. Acești oameni nu au nevoie de o „a doua șansă” pentru mântuire, pentru că mântuirea lor a fost asigurată de Cristos. El i-a ales, i-a mântuit și El îi va păstra în această mântuire. Nimic nu îi poate despărți de Cristos (Romani 8.39). Aceia pentru care a murit vor fi mântuiți pentru că Isus va avea grijă de acest lucru. El a afirmat: „Tot ce-Mi dă Tatăl va ajunge la Mine” (Ioan 6.37) și „Eu le dau viața veșnică, în veac nu vor pieri și nimeni nu le va smulge din mâna Mea” (Ioan 10.28). Pentru credincioși nu e nevoie de o a doua șansă, pentru că prima șansă este suficientă.

Ce se întâmplă cu aceia care nu cred? Nu s-ar pocăi și nu ar crede ei dacă li s-ar da o a doua șansă? Răspunsul este nu, pentru că inima lor nu se schimbă pur și simplu pentru că mor. Mintea și inima lor „sunt vrăjmașe” împotriva lui Dumnezeu și nu-L vor accepta nici atunci când Îl vor vedea față în față. Acest lucru este evidențiat în istorisirea cu bogatul și Lazăr din Luca 16.19-31. Dacă ar fi existat un om care ar fi trebuit să se pocăiască atunci când i s-a dat o a doua șansă de a vedea în mod clar adevărul acela ar fi trebuit să fie bogatul. Dar cu toate că se afla în chinuri în iad, a cerut doar ca Avraam să-l trimită pe Lazăr înapoi pe pământ să-i avertizeze pe frații săi, ca să nu trebuiască să sufere aceeași soartă. Nu era pocăință în inima lui, numai regret pentru locul în care se afla. Răspunsul lui Avraam spune totul: „Dacă nu ascultă pe Moise și pe proroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morți.” (Luca 16.31) Vedem aici că mărturia Scripturii este suficientă pentru mântuire pentru aceia care o cred, și nicio altă revelație nu va produce mântuire în aceia care nu o cred. Nici o a doua, nici o a treia sau o a patra șansă nu va fi îndeajuns pentru a schimba o inimă de piatră în una de carne.

Filipeni 2.10-11 afirmă: „Pentru ca, în Numele lui Isus, să se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pământ și de sub pământ și orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Cristos este Domnul.” Într-o zi, toți vor îngenunchea înaintea lui Isus și vor recunoaște că El este Domnul și Mântuitorul. Totuși, în acel moment e prea târziu pentru mântuire. După moarte, tot ceea ce rămâne pentru necredincios este judecata (Apocalipsa 20.14-15). De aceea trebuie să ne încredem în El în această viață.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Va exista o a doua șansă pentru mântuire după moarte?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries