settings icon
share icon
Întrebare

Ce este Domul Stâncii?

Răspuns


Domul Stâncii e un sanctuar musulman care a fost construit pe Muntele Templului în Ierusalim în anul 691 d.Cr. Domul Stâncii e parte dintr-o suprafață sfântă musulmană care include o porțiune semnificativă din ceea ce e cunoscut și ca Muntele Moria din inima Ierusalimului. Domul Stâncii își ia numele de la faptul că e construit pe cea mai înaltă parte (domul) a Muntelui Moria, locul în care evreii și creștinii cred că Avraam a fost gata să-l aducă pe fiul său Isaac ca jertfă lui Dumnezeu (Genesa 22.1-14).

Se consideră, de asemenea, a fi locația ariei lui Aravna, iebusitul, unde David I-a construit un altar Domnului (2 Samuel 24.18). E, de asemenea, exact deasupra sau foarte aproape de locul pe care a stat Templul lui Irod înainte de a fi distrus în anul 70 d.Cr. de armata romană. Unii cred că stânca e posibil să fi fost locația Sfintei Sfintelor, care era partea din Templul evreiesc unde marele preot evreu intra o dată pe an să facă ispășire pentru păcatele Israelului.

Domul Stâncii e parte dintr-un domeniu islamic mai larg, cunoscut ca Sanctuarul Nobil sau Al-Haram al-Sharif. Această zonă cuprinde peste 14 hectare și conține atât Moscheea Al-Aqsa, cât și Domul Stâncii. După ce musulmanii au preluat controlul Ierusalimului în 637 d.Cr., liderii islamici au dat comandă să fie construit Domul Stâncii în 685 d.Cr. A durat aproape șapte ani pentru a fi finalizat, și astăzi e una dintre cele mai vechi structuri islamice din lume. Platforma sau domeniul Muntelui Templului care găzduiește Domul Stâncii și Moscheea Al-Aqsa a fost construită în secolul I d.Cr., sub domnia lui Irod cel Mare, ca parte a reconstruirii de către el a celui de-al doilea Templu evreiesc. Domnul Isus S-a închinat la Templul lui Irod, și acolo a profețit distrugerea lui (Matei 24.1-2). Profeția lui Isus s-a împlinit atunci când Templul a fost distrus de armata romană în anul 70 d.Cr.

Domeniul Muntelui Templului unde e localizat Domul Stâncii e important nu numai pentru musulmanii care îl controlează acum, ci și pentru evrei și creștini. Ca locul pe care odată a stat Templul evreiesc, Muntele Templului e considerat cel mai sfânt loc în iudaism, și e locul unde evreii și unii creștini cred că va fi construit cel de-al treilea și ultimul Templu. Această zonă e, de asemenea, cel de-al treilea loc sfânt în islam. Datorită importanței sale atât pentru evrei, cât și pentru musulmani, domeniul Muntelui Templului e un loc religios foarte contestat, asupra căruia atât Autoritatea Palestiniană, cât și Israelul pretind suveranitate.

Domul Stâncii e o structură impresionantă, ușor de văzut în multe fotografii cu orașul Ierusalim. Nu numai că e așezat pe vârful Muntelui Moria, ci e și construit pe o platformă ridicată, înălțându-l cu încă mai bine de patru metri mai sus de restul zonei Muntelui Templului. În interior, în centrul Domului, se află cel mai înalt punct al Muntelui Moria. Această rocă stearpă măsoară 12 pe 18 metri și se înalță până la aproape doi metri de podeaua sanctuarului. Cu toate că mulți oameni se referă la Domnul Stâncii ca la o moschee, de fapt a fost construit ca un sanctuar pentru pelerini, cu toate că e localizat în apropierea unei importante moschei musulmane.

Unii cred că Domul Stâncii a fost construit pentru că, potrivit unei legende musulmane, profetul Mahomed a fost dus la Muntele Mmoria de către îngerul Gavril, și de acolo s-a înălțat la cer și s-a întâlnit cu toți profeții dinaintea sa, și L-a văzut și pe Dumnezeu stând pe tronul Său și înconjurat de îngeri. Totuși, această istorisire nu apare în niciun text islamic decât la câteva decenii după ce a fost construit sanctuarul, acest lucru făcându-i pe unii să creadă că primul motiv pentru care Domul a fost construit a fost să celebreze victoria islamică asupra creștinilor la Ierusalim, nu să onoreze presupusa înălțare la cer a lui Mahomed.

Când Israelul a preluat controlul asupra acelei părți a Ierusalimului după Războiul de Șase Zile din 1967, liderii israelieni i-au permis unui trust religios musulman să dețină autoritate asupra Muntelui Templului și asupra Domului Stâncii, ca un mijloc care să folosească la menținerea păcii. De atunci încoace, celor nonmusulmani le-a fost permis accesul în zonă, dar nu li se permite să se roage pe Muntele Templului.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este Domul Stâncii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries