settings icon
share icon
Întrebare

Sunt divorţat. Conform Bibliei, mă pot re-căsători?

Răspuns


Adesea avem de-a face cu întrebări precum: “Am divorţat din motivul acesta şi acesta. Mă pot re-căsători?” - sau – “Am divorţat de două ori—primul divorţ a fost cauzat de adulterul partenerului de viaţă, iar cel de-al doilea de nepotrivire. Mă întâlnesc cu o persoană care a divorţat de trei ori – prima dată din nepotrivire, a doua oară pentru că persoana respectivă a săvârşit adulter şi a treia oară pentru că partenerul de viaţă a săvârşit adulter. Ne putem căsători?” Astfel de întrebări sunt foarte grele, pentru că Biblia nu intră în detalii atât de mari în ceea ce priveşte motivele pentru care o persoană poate sau nu poate să se re-căsătorească după un divorţ.

Ceea ce ştim cu siguranţă este faptul că Dumnezeu urăşte divorţul (Maleahi 2:16). Planul lui Dumnezeu pentru un cuplu căsătorit este acela de a rămâne astfel atâta timp cât soţul şi soţia sunt în viaţă (Geneza 2:24; Matei 19:6). Singurul motiv pentru care este permisă re-căsătorirea după un divorţ este cel al adulterului (Matei 19:9) – şi chiar şi acest motiv este dezbătut aprig printre creştini. O altă posibilitate este aceea dată de situaţia când partenerul necredincios îşi părăseşte partenerul credincios (1 Corinteni 7:12-15). Acest pasaj biblic, totuşi, nu se adresează în mod specific problemei re-căsătoririi, ci mai degrabă el încurajează păstrarea căsătoriei. Pentru unii, abuzul fizic, sexual sau emoţional ar trebui să constituie cauze suficiente pentru divorţ şi posibil pentru re-căsătorire. Totuşi, Biblia nu învaţă acest lucru în mod specfic.

În legătură cu această problemă, două lucruri ne sunt cunoscute cu siguranţă. (1) Din nou, Dumnezeu urăşte divorţul (Maleahi 2:16). (2) Dumnezeu este plin de milă şi iertător. Fiecare divorţ este rezultatul păcatului, indiferent dacă soţul, soţia sau amândoi au cauzat divorţul. Iartă Dumnezeu divorţul? Da! Pentru că divorţul nu este mai puţin de iertat decât orice alt păcat. Iertarea tuturor păcatelor este primită prin pocăinţă şi credinţa în Iisus Hristos (Matei 26:28; Efeseni 1:7). Dacă Dumnezeu iartă păcatul divorţului, înseamnă asta că ţi se dă mână liberă să te recăsătoreşti? Nu în mod necesar. Uneori Dumnezeu cheamă oameni la a rămâne necăsătoriţi (1 Corinteni 7:7-8). A rămâne necăsătorit(ă) nu trebuie niciodată văzut ca un blestem sau ca o pedeapsă, ci mai degrabă ca pe o oportunitate de a-L sluji pe Dumnezeu cu toată inima (1 Corinteni 7:32-36). Cuvântul lui Dumnezeu ne spune, totuşi, că este mai bine să ne căsătorim decât să ardem în dorinţe (1 Corinteni 7:9). Probabil că uneori acest principiu se aplică şi la re-căsătorire după un divorţ.

Aşadar, poţi sau trebuie să te re-căsătoreşti? Nu pot răspunde la această întrebare. Răspunsul stă în problema care se găseşte la tine, la posibilul viitor partener de viaţă, dar, cel mai important, la Dumnezeu. Singurul sfat pe care îl pot da este să mă rog lui Dumnezue pentru a-ţi da înţelepciune în ceea ce ai de făcut (Iacov 1:5). Trebuie să te rogi având inima deschisă şi să Îi ceri lui Dumnezeu să îţi dea voia lui în inima ta (Psalmul 37:4). Caută voia lui Dumnezeu (Proverbe 3:5-6) şi urmează întocmai sfatul Său. Iar cel mai bun sfat care îl putem da este să eviţi despărţirea.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Sunt divorţat. Conform Bibliei, mă pot re-căsători?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries