settings icon
share icon
Întrebare

Ce a cauzat dispariția dinozaurilor?

Răspuns


Dispariția dinozaurilor e o enigmă care i-a captivat pe oamenii de știință pentru mai bine de un secol. Găsim rămășițe fosilizate ale unor reptile uriașe pretutindeni pe pământ, și totuși nu vedem nicio astfel de creatură în viață în zilele noastre. Ce s-a întâmplat cu ele?

Paradigma convențională spune că aceștia au dispărut în mod misterios în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani. Cele două cele mai populare ipoteze sunt Ipoteza Impactului și Ipoteza Vulcanismului Masiv. Prima ipoteză presupune faptul că unul sau mai mulți asteroizi au lovit pământul, cauzând o „iarnă nucleară" care a șters dinozaurii de pe fața pământului. Cea de-a doua face vulcanismul intens responsabil de moartea acestora. Ambele observă o concentrație mare de iridiu (Ir) găsit îngropat în sedimentele care separă perioada cretacică de Paleogen (cunoscută ca limita K-Pg; înainte cunoscută ca limita K-T), care, potrivit paradigmei convenționale, a fost perioada din istoria Pământului în timpul căreia dinozaurii au dispărut.

Ambele ipoteze iau în calcul unele dovezi, în timp ce le ignoră pe altele. De exemplu, dacă oricare dintre aceste ipoteze e corectă și există o perioadă de peste 60 de milioane de ani între oameni și dinozauri, atunci cum explicăm petroglifele și alte forme de artă străveche care înfățișează oamenii interacționând cu astfel de dinozauri cunoscuți, cum sunt triceratopșii, stegozaurii, tiranozaurii și sauropodele (în unele cazuri îmblânzindu-le și călărindu-le)? Mai mult urme de pași de dinozauri au fost găsite în același strat de rocă în care au fost găsite urme de pași de om. Cum ar trebui să explicăm aceste lucruri în cadrul perspectivei convenționale? Şi de ce culturile antice din fiecare continent locuit de pe planetă consemnează interacțiuni cu reptile uriașe? Aceste creaturi ne sunt cunoscute astăzi ca „dragoni" și au fost în mod colectiv asociate mitologiei.

Însă trebuie să ne întrebăm cum se face că atât de multe culturi izolate din lume au ajuns să împărtășească aceeași mitologie în mod atât de universal? Ar putea exista un adevăr istoric de bază în aceste legende? Se poate întâmpla ca reptilele uriașe pe care le găsim îngropate în pământ să aibă ceva de-a face cu reptilele uriașe despre care strămoșii noștri au vorbit cu doar secole în urmă? Credem că așa stau lucrurile. Preponderența dovezilor sugerează că perspectiva convențională e defectuoasă fundamental. Omenirea pare să sufere de amnezie colectivă în privința acestei chestiuni și am constituit cu succes o paradigmă „științifică" care să ne țină în întuneric.

Atunci cum explicăm dispariția dinozaurilor? În același fel în care explicăm dispariția altor estimate 20.000 până la 2 milioane de specii care oamenii de știință cred că au dispărut numai în ultimul secol – o combinație de schimbări climaterice și proliferarea speciei omenești. Schimbarea climaterică poate fi distructivă pentru ecosisteme în general și tindem să omorâm sau să alungăm toate competițiile majore în particular. De aceea nu mai întâlnim prea mulți alți prădători – lei, tigri și urși etc. – în suburbiile și orașele noastre sau chiar în comunitățile rurale. Nu degeaba ne aflăm în topul lanțului trofic.

În filmele hollywoodiene precum Jurasic Park, vedem creaturi precum Tiranozaurul Rex și velociraptori vânându-ne și mâncându-ne de vii. Şi, fără îndoială, dacă oamenii și dinozaurii au coexistat, astfel de lucruri sigur s-au întâmplat. Însă în cea mai mare parte s-a întâmplat exact opusul. I-am vânat și i-am gătit pentru cină. În multe legende și în mare parte din arta străveche exact asta găsim – oameni care vânează reptilele gigante și le omoară. Leii și tigri și urșii nu au pățit la fel de rău ca dinozaurii (de vreme ce-i mai avem în preajmă). Și aceasta pentru că strămoșii noștri au părut fixați mai ales pe „omorârea dragonului"!

Așadar, ce s-a întâmplat cu dinozaurii? Se pare că cei care au supraviețuit schimbării climatice globale au sfârșit mâncați de noi. Unii poate că încă mai supraviețuiesc în zone îndepărtate ale lumii care nu au ajuns încă sub deplina noastră stăpânire și anual sunt raportate sute de astfel de zăriri – mai ales din partea băștinașilor, a grupurilor etnice primitive, pe care le relatează incredulilor oameni de știință vestici (care în mod evident nu-i cred, datorită presupozițiilor lor așa-numite „științifice" adânc înrădăcinate). Din punctul nostru de vedere, această incredulitate e greșită. Știința trebuie să implice investigarea imparțială a dovezilor fără prejudecăți, nu un efort omenesc arbitrar de a susține teorii defectuoase cu privire la istoria pământului.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce a cauzat dispariția dinozaurilor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries