settings icon
share icon
Întrebare

Cum ar trebui creştinii să îşi disciplineze copiii? Ce spune Biblia despre disciplinarea copiilor?

Răspuns


Cu zeci de ani în urmă, pedepsirea fizică a copiilor era o practică des întâlnită. În decursul ultimilor ani însă bătaia şi celelalte forme de pedeapsă corporală au fost înlocuite cu “izolarea” sau alte pedepse care nu implică pedeapsă fizică. Bătaia copiilor a devenit chiar ilegală în anumite ţări. Mulţi părinţi se tem să îşi disciplineze copiii pentru că astfel ar putea risca să fie reclamaţi autorităţilor şi în consecinţă să le fie luaţi copiii. Nu mă înţelegeţi greşit – fără nici o ezitare nu suntem în nici un caz în favoarea abuzului faţă de copii. Un copil nu ar trebui niciodată disciplinat fizic până la nivelul la care pedeapsa să cauzeze probleme sau daune fizice copilului. Conform Bibliei, totuşi, disciplina adecvată şi uneori unele forme restrânse de disciplină fizică reprezintă un lucru bun şi contribuie la bunăstarea şi creşterea sănătoasă a copilului.

Există multe pasaje din Scriptură care în fapt promovează disciplinarea fizică. "Nu ezita să îţi corectezi copiii. Ei nu vor muri dacă îi pedepseşti astfel. Disciplinarea fizică îi poate salva de la moarte". Există de asemenea alte versete care sunt în favoarea corecţiei fizice (Proverbe 13:24, 22:15, 20:30). Biblia atrage cu tărie atenţia asupra importanţei disciplinei; este ceva pe care noi toţi rebuie să facem pentru a fi oameni productivi, iar acest lucru se învaţă mult mai uşor încă din copilărie. Copiii care nu sunt disciplinaţi cresc fiind rebeli, nu au un respect cuvenit pentru autoritatea familială şi socială, şi ca rezultat nu vor dori să fie supuşi lui Dumnezeu şi să Îl urmeze. El foloseşte disciplina pentru a ne corecta şi pentru a ne duce pe calea cea bună dar şi pentru a încuraja pocăinţa faţă de faptele noastre rele (Psalmul 94:12; Proverbe 1:7, 6:23, 12:1, 13:1, 15:5; Isaia 38:16; Evrei 12:9). Acestea sunt doar câteva versete legate de disciplinarea folositoare.

Iată de unde începe problema; o mulţime de părinţi sunt fie prea pasivi fie prea agresivi când vine vorba despre creşterea copiilor lor. Aceia care nu cred în utilitatea disciplinării fizice uneori îşi pierd abilitatea de a-şi corecta şi disciplina adecvat copiii, crescându-i astfel în neascultare şi răzvrătire. Şi acest lucru îi răneşte şi îi afectează pe copii pe termen lung. "Nuiaua şi certarea dau înţelepciunea, dar copilul lăsat de capul lui face ruşine mamei sale" (Proverbe 29:15). Apoi sunt unii părinţi care înţeleg şi aplică în mod greşit definiţia biblică a disciplinei (sau au un comportament abuziv faţă de copiii lor) şi se folosesc de acest lucru pentru a-şi abuza şi a-şi trata necorespunzător copiii.

Disciplinarea este utilă pentru corectarea şi ghidarea oamenilor pentru a fi dirijaţi către calea cea bună. "Este adevărat că orice pedeapsă, deocamdată pare o pricină de întristare, şi nu de bucurie; dar mai pe urmă aduce celor ce au trecut prin şcoala ei, roada dătătoare de pace a neprihănirii" (Evrei 12:11). Disciplina lui Dumnezeu trebuie administrată în dragoste, cum ar trebui să fie de altfel relaţiile dintre părinti şi copii. Pedeapsa fizică nu ar trebui utilizată niciodată până la gradul la care ar putea să provoace răni copilului, însă poate fi acceptabilă o scurtă disciplinare la partea posterioară (unde este cel mai suportabil) cu scopul de a îl învăţa pe copil că fapta săvârşită a fost greşită. Niciodată nu este permisă folosirea disciplinei fizice pentru a ne revărsa răutatea, frustrările sau fără să ne controlăm gesturile.

"Şi voi, părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i, în mustrarea şi învăţătura Domnului" (Efeseni 6:4). Creşterea unui copil în “mustrarea şi învăţătura Domnului” include şi corectarea fizică, desigur făcută în dragoste.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum ar trebui creştinii să îşi disciplineze copiii? Ce spune Biblia despre disciplinarea copiilor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries