settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre dinozauri? Există dinozauri în Biblie?

Răspuns


Subiectul dinozaurilor în Biblie este parte a unei dezbateri neîntrerupte din cadrul comunităţii creştine privind vârsta Pământului, înţelegerea corectă a Genezei, şi modul în care trebuie interpretate dovezile fizice pe care le gasim în jurul nostru. Cei care cred într-o vechime mai mare a Pamântului tind să considere că Biblia nu menţionează dinozaurii, pentru că, în conformitate cu argumentele lor, dinozaurii au murit cu milioane de ani înainte ca primul om să fi umblat pe Pământ. Astfel, cei care au scris Biblia nu ar fi putut să vadă dinozauri vii.

Cei care cred într-o vechime mai mică a Pămîntului tind să considere că Biblia menţionează dinozaurii, cu toate că nu foloseşte niciodată cuvântul „dinozaur”. În schimb, Biblia foloseşte cuvântul ebraic tanniyn. „Tanniyn” este tradus diferit în versiunile engleze ale Bibliei; uneori apare ca „balaur de mare”, alteori ca „şarpe”. Cel mai frecvent este tradus prin „dragon”. Tanniyn pare să fi fost un fel de reptilă-gigant. Aceste creaturi sunt menţionate aproape de treizeci de ori în Vechiul Testament, care le prezintă atât pe uscat cât şi în apă.

În afară de menţionarea acestor reptile-gigant aproape treizeci de ori pe parcursul Vechiului Testament, Biblia prezintă o serie de creaturi într-un mod care i-a determinat pe unii cerecetători să creadă că scriitorii ar fi putut descrie în acest fe dinozauri. Despre Behemoth se spune că este cea mai măreaţă dintre toate creaturile lui Dumnezeu, un gigant a cărui coadă este asemănată cu un cedru (Iov 40:15). Unii cercetători au încercat să identifice Behemoth fie ca elefant fie ca hipopotam. Alţii au indicat că elefanţii şi hipopotamii au cozi foarte subţiri, incomparabile cu un cedru. Dinozauri ca Brachiosaurus şi Diplodocus, pe de altă parte, au cozi uriaşe ce pot fi uşor comparate cu un cedru.

Aproape fiecare civilizaţie străveche are o anume artă reprezentând creaturi reptiliene gigant. În America de Nord au fost descoperite fosile, artefacte şi chiar mici figurine din lut care se aseamănă cu reprezentări moderne ale dinozaurilor. Gravuri pe stâncă din America de Sud ilustrează oameni călărind creaturi asemănătoare cu Diplodocus şi, uimitor, prezintă imaginile familiare ale unor creaturi asemănătoare cu Triceratops-, Pterodactyl- şi Tyrannosaurus Rex. Mozaicurile romane, ceramica mayaşă şi zidurile Babilonului, toate mărturisesc despre fascinaţia transculturală, neîngrădită geografic a oamenilor faţă de aceste creaturi. Relatări sobre ca Il Millione a lui Marco Polo, alternează cu povestiri fantastice despre balauri care păzesc comori. În zilele noastre rapoartele despre mărturii oculare persistă, cu toate că, de obicei, sunt tratate cu un scepticism covârşitor.

Alături de dovezile antropice şi istorice substanţiale pentru coexistenţa dinozaurului şi a omului, sunt şi dovezi fizice, ca urmele de paşi de om şi de dinozaur fosilizate ce au fost găsite împreună în diverse locuri din America de Nord şi Asia Vest-Centrală.

În concluzie, există dinozauri în Biblie? Problema este departe de a fi rezolvată. Răspunsul depinde de interpretarea dată dovezilor disponibile şi de perspectiva asupra lumii înconjurătoare. Aici la GotQuestions.org noi credem în interpretarea vechimii mai mici a Pământului şi acceptăm faptul că dinozaurii şi oamenii au coexistat. Noi credem că dinozaurii au dispărut la un timp după Potop datorită schimbărilor dramatice ale mediului şi a faptului că au fost vânaţi necontenit de către om până la exterminare.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre dinozauri? Există dinozauri în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries