settings icon
share icon
Întrebare

Care e diferența dintre o sectă și un cult?

Răspuns


Cuvântul sectă, care are de-a face cu o „școală a gândirii”, este un termen subiectiv care poate fi aplicat unei credințe religioase sau denominații, sau se poate referi la un grup disident eretic. Uneori, conotația e una de dezaprobare, similară cu „ereziile nimicitoare” despre care se vorbește în 2 Petru 2.1, deși nu există exemplare concordante sau acceptate care să fie folosite pentru a identifica o sectă.

Sectele se întâlnesc în toate religiile. Islamul are șiiți și suniți, iudaismul are ortodocși și caraiți, hinduismul are șivaismul și shaktismul și creștinismul are baptiști și luterani. Acestea sunt toate exemple de secte religioase, și pot fi considerate „ramuri” ale diverselor religii. Există și secte nonreligioase, cum sunt capitaliștii și socialiștii în rândul economiștilor sau freudienii și jungienii în rândul psihiatrilor.

Spre deosebire de aceastea, cuvântul cult poartă întotdeauna o conotație negativă. Există criterii specifice folosite pentru identificarea unui cult. În Combatting Cult Mind Control, deprogramatorul Steven Hassan selectează ceea ce numește „culte distructive”, pe care le definește ca fiind „un regim autoritar în formă de piramidă, cu o persoană sau un grup de oameni care au control dictatorial. Acesta folosește înșelătoria în recrutarea de noi membri (de exemplu oamenilor nu li se spune de la început ce este de fapt grupul, ce crede cu adevărat și ce se așteaptă de la ei odată ce devin membri)”. Hassan arată, de asemenea, în mod corect faptul că cultele nu sunt numai religioase, ci pot fi și de natură comercială sau seculară.

Hassan descrie componentele la care recurg cultele distructive care folosesc controlul minții:

Controlul comportamentului: Asocierile individului, aranjamentele lui de viață, mâncarea, îmbrăcămintea, obiceiurile de somn, finanțele etc. sunt strict controlate.

Controlul informației: Liderii de cult opresc sau distorsionează informația în mod deliberat, mint, folosesc propaganda și limitează accesul la alte surse de informație.

Controlul gândurilor: Liderii de cult folosesc cuvinte și limbaj cu încărcătură emoțională, descurajează gândirea critică, interzic orice vorbire critică la adresa liderilor de cult sau a politicilor lor și îi învață pe oameni o doctrină de felul „noi versus ei”.

Controlul emoțional: Liderii își manipulează adepții prin frică (inclusiv teama de a-și pierde mântuirea, teama de rușine etc.), vinovăție și îndoctrinare.

Din perspectivă creștină, un cult e orice grup care urmează învățături care contrazic doctrina creștină curată și promovează erezia. Având în vedere această definiție, Societatea Turnului de Veghe (Martorii lui Iehova) și Sfinții din zilele din urmă (mormonii) sunt ambele culte.

Pentru că nu toate cultele sunt recunoscute imediat ca atare, și unii oameni pot încurca cu ușurință cultele cu sectele sau denominațiile, e deosebit de important să urmăm exemplul bereenilor din Faptele Apostolilor 17.11: „Au primit Cuvântul cu toată râvna și cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea [de către Pavel] este așa.” Cercetează întotdeauna credințele unui grup înainte să i te alături, examinează-i comportamentul și doctrinele în lumina Bibliei și fii atent la metodele enumerate în modelul BITE. Vorbește cu membrii, dar refuză să fii constrâns de ei. Și, foarte important, dacă ceva nu pare în regulă, nu face acel lucru.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care e diferența dintre o sectă și un cult?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries