settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă diademă în Biblie?

Răspuns


O diademă este o piesă care se poartă pe cap și care simbolizează regalitatea sau autoritatea și este purtată de obicei de un rege sau de o regină. Un sinonim pentru diademă este coroană, iar acesta este cuvântul care se găsește în majoritatea traducerilor moderne ale Bibliei. Cuvântul diademă este folosit pentru prima dată în Biblie în Exodul 29:6 ("mitră", în versiunile D. Cornilescu si NTR ale Bibliei în limba română, dar "diademă” în traducerea lui Nițulescu, din 1874, cunoscută sub numele de Biblia de la Iași)) ca parte a instrucțiunilor lui Dumnezeu pentru îmbrăcămintea lui Aaron. Aaron, fratele lui Moise, a fost ales de către Dumnezeu ca prim mare preot (Exodul 28:1). Dumnezeu a poruncit haine specifice pe care preoții să le poarte în timp ce slujeau în templul Său. Printre aceste veșminte pentru marele preot se număra un turban acoperit cu o "diademă sfântă" sau o coroană (Leviticul 8:9). Această diademă simboliza poziția unică a lui Aaron ca purtător de cuvânt al Celui Preaînalt. Israel trebuia să se supună cuvintelor lui Aaron și Moise ca și cum L-ar fi ascultat pe Dumnezeu Însuși.

În alte locuri din Scriptură se folosește cuvântul diademă pentru a reprezenta un rege, fără a se spune ca atare. De exemplu, în Apocalipsa 13:1 se spune: "Am văzut o fiară care se ridica din mare, cu zece coarne și șapte capete, cu zece diademe pe coarne și cu nume blasfemiatoare pe capete." (RV) Folosirea cuvântului diademă pentru a se referi la un rege este un exemplu de figură de stil numită metonimie. Vedenia cu fiara din mare reprezintă o federație de zece regi ai națiunilor în alianță cu Anticristul la sfârșitul vremurilor (Apocalipsa 17:12). Cartea Apocalipsa folosește multe astfel de imagini figurative.

Isaia 62:3 folosește diademă într-un mod puțin diferit. Domnul îi spune lui Israel: "Vei fi o cunună strălucitoare în mâna Domnului, o legătură împărătească în mâna Dumnezeului tău." Va veni o zi, în Împărăția lui Mesia, când Ierusalimul va fi restaurat și Sionul va fi glorificat. Dumnezeu Își va prezenta poporul răscumpărat așa cum un rege și-ar prezenta o coroană splendidă. Isaia 28:5 răstoarnă această imagine și spune că Domnul va fi diadema poporului Său. Mesajul de bază este același: Dumnezeu îi va da glorie și onoare poporului pe care îl salvează. O diademă a fost prezentă în marea onoare adusă lui Mardoheu în Persia, deoarece i s-a permis să călărească propriul cal al regelui, iar calul era prevăzut cu un fel de diademă (vezi Estera 6:8).

Versurile imnului "Trăiască puterea Numelui lui Isus", de Edward Perronet, folosesc cuvântul diademă într-un mod care ne ajută să înțelegem sensul său deplin. Prima strofă spune așa:

Trăiască puterea Numelui lui Isus!

Să cadă îngerii prosternați;

Aduceți diadema regală

Și încoronați-L Domn al tuturor.

Aduceți diadema regală

Și încoronați-L Domn al tuturor!

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă diademă în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries