settings icon
share icon
Întrebare

Cum pot deveni mai asemănător cu Cristos?

Răspuns


Devenirea tot mai asemenea cu Cristos e dorința fiecărui credincios și e încurajator să știm că Dumnezeu dorește același lucru pentru noi. De altfel Biblia ne spune că Dumnezeu i-a „hotărât mai dinainte [pe credincioși] să fie asemenea chipului Fiului Său" (Romani 8.29). Să ne facă asemenea lui Cristos e lucrarea lui Dumnezeu, și El o va îndeplini până în final (Filipeni 1.6).

Totuși, faptul că Dumnezeu ne va transforma în asemănarea cu Cristos nu înseamnă că putem sta relaxați și să fim purtați spre cer pe pat de flori. Procesul cere de la noi cooperare voită cu Duhul Sfânt. Devenirea asemenea lui Cristos necesită atât putere divină, cât și îndeplinirea responsabilității umane.

Sunt trei lucruri care contribuie la creșterea noastră în asemănarea cu Cristos: supunerea noastră față de Dumnezeu, libertatea față de păcat și creșterea noastră spirituală.

1) Devenirea tot mai asemenea cu Cristos e rezultatul supunerii față de Dumnezeu. Romani 12.1-2 spune că închinarea implică o dedicare de sine deplină în fața lui Dumnezeu. Ne aducem de bunăvoie trupul ca „jertfă vie" și mintea ne e reînnoită și transformată.

Când Isus a spus „Vino după Mine", Levi a părăsit imediat mesele cu bani (Marcu 2.14); la fel trebuie să ne supunem și noi de bunăvoie tot ce avem, ca să-L urmăm pe Domnul. Cum a spus Ioan Botezătorul: „Trebuie ca El să crească, iar eu să mă micșorez" (Ioan 3.30), la fel trebuie să ne concentrăm și noi tot mai mult asupra lui Isus și a gloriei Lui, pierzându-ne pe noi înșine în voia Sa.

2) Devenirea tot mai asemenea cu Cristos e rezultatul eliberării de păcat. Pentru că Isus a trăit o viață fără păcat, cu cât ne vom socoti tot mai mult „morți față de păcat" (Romani 6.11) și vom trăi o viață de puritate, cu atât vom fi mai asemănători cu Isus. Când ne dăm pe noi înșine lui Dumnezeu, păcatul nu mai este stăpânul nostru și ne identificăm și mai clar cu Cristos (Romani 6.1-4).

Isus ne cheamă să-L urmăm și avem exemplul Lui de ascultare (Ioan 15.10), de dragoste jertfitoare (Ioan 15.12-13) și de suferință răbdătoare (1 Petru 2.19-23). Avem și exemplul apostolilor, care L-au întruchipat pe Cristos (1 Corinteni 11.1).

Când vorbim despre restrângerea păcatului în viața noastră, avem ajutorul divin: laudă-L pe Domnul pentru Cuvântul Lui (Psalmul 119.11), mijlocirea lui Cristos (Romani 8.34, Evrei 7.25) și puterea Duhului Sfânt, care locuiește în noi (Romani 8.4, Galateni 5.16)!

3) Devenirea tot mai asemenea cu Cristos e rezultatul creșterii creștine. La început când suntem mântuiți suntem imaturi în înțelepciune și cunoaștere și neexperimentați în har și dragoste. Dar apoi creștem. În toate aceste lucruri, sarcina noastră este să devenim mai puternici – mai asemănători cu Cristos. „Creșteți în harul și în cunoștința Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos." (2 Petru 3.18) „Domnul să vă facă să creșteți tot mai mult în dragoste unii față de alții și față de toți." (1 Tesaloniceni 3.12)

Chiar acum, Dumnezeu lucrează în noi: „Noi toți privim cu fața descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului și suntem schimbați în același chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului." (2 Corinteni 3.18) Însă într-o zi procesul va fi complet: „Atunci când Se va arăta El, vom fi ca El, pentru că Îl vom vedea așa cum este." (1 Ioan 3.2) Promisiunea de a fi cu totul asemenea lui Cristos în viitor este în sine o motivație de a deveni mai mult asemenea lui Cristos chiar acum: „Oricine are nădejdea aceasta în El se curățește, după cum El este curat." (1 Ioan 3.3)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum pot deveni mai asemănător cu Cristos?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries