settings icon
share icon
Întrebare

Ce motive solide există pentru despărțirea de prieten/prietenă?

Răspuns


E dificil de răspuns la această întrebare, indiferent ce s-a spus sau s-a făcut. Primul lucru pe care trebuie să ni-l amintim este sfatul pe care i l-a dat Isus lui Petru cu privire la iertarea cuiva care a păcătuit împotriva lui: „Atunci, Petru s-a apropiat de El și I-a zis: «Doamne, de câte ori să iert pe fratele Meu când va păcătui împotriva mea? Până la șapte ori?» Isus i-a zis: «Eu nu-ți zic până la șapte ori, ci până la șaptezeci de ori câte șapte.” (Matei 18.21-22) Iertarea celeilalte persoane din relație este primul pas pe care-l faci când decizi ce vei face.

Poate consideri întâlnirile/curtarea ca fiind o practică în vederea căsătoriei. Aceasta nu înseamnă că trebuie să rămâi cu prima persoană cu care te întâlnești/pe care o curtezi și să te căsătorești cu ea. Dumnezeu te poate conduce spre altcineva, dar cel mai bine este să ierți și să încerci să rezolvi lucrurile, în afară de cazul în care, prin rugăciune făcută cu grijă și umilință, Dumnezeu te-a călăuzit să părăsești relația. Trebuie să pui în practică ideea de a face lucrurile să funcționeze, așa cum ai face în căsătorie, în loc să fugi atunci când potențialul soț/potențiala soție face ceva ce te supără sau te rănește.

Există un lucru care în mod sigur ar fi un motiv pentru care să te gândești să te desparți de prietenul/prietena ta. În 1 Corinteni 5.9-11, Pavel ne spune: „V-am scris în epistola mea să n-aveți nicio legătură cu curvarii. Însă n-am înțeles cu curvarii lumii acesteia sau cu cei lacomi de bani sau cu cei hrăpăreți sau cu cei ce se închină la idoli, fiindcă atunci ar trebui să ieșiți din lume. Ci v-am scris să n-aveți niciun fel de legături cu vreunul care, măcar că își zice «frate», totuși este curvar sau lacom de bani sau închinător la idoli sau defăimător sau bețiv sau hrăpăreț; cu un astfel de om nu trebuie nici să mâncați.” Dacă prietenul sau prietena ta trăiește în unul dintre aceste păcate, Pavel spune că relația trebuie ruptă. Cei a căror viață e caracterizată de lăcomie, imoralitate, idolatrie etc. nu sunt parteneri potriviți de căsnicie.

Circumstanțele sunt diferite pentru fiecare situație și întotdeauna e dificil să-i spui cuiva ce să facă într-un anumit caz. E clar că Dumnezeu vrea să demonstrăm iertare în toate situațiile, dar în cazul părăsirii cuiva, singura cale de a ști cum să gestionezi o problemă într-o relație este prin rugăciune, cu discernământ, înțelepciune și compasiune.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce motive solide există pentru despărțirea de prieten/prietenă?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries