settings icon
share icon
Întrebare

E dependența de cafeină păcat?

Răspuns


1 Corinteni 6.12 afirmă: „Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine.” Biblia nu menționează în niciun loc cafeina, așadar subiectul dependenței de cafeină nu e abordat în mod direct în Biblie. Tot ceea ce se poate face e să luăm principiile biblice care se aplică în cazul dependenței de orice lucru și apoi să aplicăm acele adevăruri la dependența de cafeină. 1 Corinteni 6.12 probabil că este versetul care se aplică cel mai bine. Deși contextul are de-a face cu imoralitatea sexuală, cuvintele lui Pavel în mod clar trec dincolo de imoralitatea sexuală atunci când spune: „Nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine.”

Cum se întâmplă și în cazul mâncatului în exces, creștini sunt adesea ipocriți în privința dependenței de cafeină. Ei se grăbesc să condamne dependența de alcool și tutun, dar tind să ignore alte dependențe mai „acceptabile social”, cum sunt mâncatul în exces și cafeina. În mod clar alcoolul are efecte mai periculoase asupra comportamentului și poate fi dăunător sănătății când e consumat în mod abuziv. Tutunul e dăunător sănătății chiar și în cantități mici. Prin comparație, cafeina poate să nu pară rea, dar creștinii nu trebuie să se ghideze după faptul că un lucru nu e „la fel de rău ca și...”. În schimb, creștinii trebuie să-și pună întrebarea: „E potrivit? Îl onorează pe Dumnezeu?”

Cafeina, în cantități rezonabile, nu e nici dăunătoare în mod deosebit, nici nu creează dependență. În cantități excesive, cafeina e și dăunătoare sănătății și produce dependență. E oare greșit să bei o ceașcă de cafea dimineața să te ajute să te trezești? Nu, bineînțeles că nu. E oare greșit să fii dependent cu atâta disperare de cafea, încât să nu poți funcționa dimineața până nu îți bei cana de cafea? Potrivit cu 1 Corinteni 6.12, răspunsul trebuie să fie da. Nu trebuie să fim dependenți de nimic. Nu trebuie să permitem să ajungem dominați/controlați/robiți de nimic. Aici cu siguranță e inclusă și cafeina. Când e consumată cu moderație, cafeina nu este păcat. Când un om devine dependent de cafeină, de atunci aceasta devine o chestiune spirituală și un păcat care trebuie biruit.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

E dependența de cafeină păcat?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries