settings icon
share icon
Întrebare

Care este deosebirea dintre Împărăția lui Dumnezeu și Împărăția cerurilor?

Răspuns


Cu toate că unii cred că Împărăția lui Dumnezeu și Împărăția cerurilor se referă la lucruri diferite, e clar că ambele sintagme se referă la același lucru. Sintagma „Împărăția lui Dumnezeu" se întâlnește de 68 de ori în 10 dintre cărțile Noului Testament, în timp ce „Împărăția cerurilor" apare de numai 32 de ori și doar în Evanghelia după Matei. Pe baza folosirii exclusive a sintagmei de către Matei și având în vedere natura evreiască a acestei Evanghelii, unii interpreți au concluzionat că Matei scria referitor la împărăția milenară, iar ceilalți autori ai Noului Testament se refereau la împărăția universală. Totuși, un studiu mai îndeaproape asupra folosirii acestei sintagme arată că această interpretare e eronată.

De exemplu, vorbind cu tânărul bogat, Cristos a folosit „Împărăția cerurilor" și „Împărăția lui Dumnezeu" interschimbabil. „Isus le-a zis ucenicilor Săi: «Adevărat vă spun că greu va intra un bogat în Împărăția cerurilor.»" (Matei 19.23) Chiar în versetul următor, Cristos afirmă: „Vă mai spun iarăși că este mai ușor să treacă o cămilă prin urechea acului decât să intre un bogat în Împărăția lui Dumnezeu." (versetul 24) Isus nu face deosebire între cei doi termeni, ci pare să îi considere sinonimi.

Marcu și Luca au folosit „Împărăția lui Dumnezeu", pe când Matei a folosit „Împărăția cerurilor" în mod frecvent în relatări paralele ale aceleiași pilde. Compară Matei 11.11-12 cu Luca 7.28, Matei 13.11 cu Marcu 4.11 și Luca 8.10, Matei 13.24 cu Marcu 4.26, Matei 13.31 cu Marcu 4.30 și Luca 13.18, Matei 13.33 cu Luca 13.20, Matei 18.3 cu Marcu 10.14 și Luca 18.16 și Matei 22.2 cu Luca 13.29. În fiecare caz, Matei a folosit „Împărăția cerurilor", iar Marcu și/sau Luca au folosit „Împărăția lui Dumnezeu". E clar că ambele sintagme se referă la același lucru.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este deosebirea dintre Împărăția lui Dumnezeu și Împărăția cerurilor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries