Întrebare
Ce este conceptul de "deja, dar nu încă"?
Răspuns
Conceptul teologic de "deja, dar nu încă" susține că credincioșii iau parte în mod activ la Împărăția lui Dumnezeu, deși Împărăția nu își va atinge expresia deplină până cândva în viitor. Suntem "deja" în Împărăție, dar nu o vedem "încă" în gloria sa. Teologia "deja, dar nu încă" este legată de teologia Împărăției sau de escatologia inaugurată.
Paradigma "deja, dar nu încă" a fost dezvoltată de teologul de la Princeton Gerhardus Vos, la începutul secolului al XX-lea. În anii '50, George Eldon Ladd, profesor la Fuller Theological Seminary, a susținut că Împărăția lui Dumnezeu are două semnificații: 1) autoritatea lui Dumnezeu și dreptul de a conduce și 2) domeniul în care Dumnezeu Își exercită autoritatea. Împărăția, așadar, este descrisă în Scriptură atât ca un tărâm în care se intră în prezent, cât și ca unul în care se va intra în viitor. Ladd a concluzionat că Împărăția lui Dumnezeu este atât prezentă, cât și viitoare.
Teologia "deja, dar nu încă" este populară printre carismatici, pentru care oferă un cadru teologic pentru miracolele actuale. "Deja, dar nu încă" este îmbrățișată oficial de Biserica Vineyard și stă la baza multor învățături ale acesteia.
Există un sens în care Împărăția lui Dumnezeu este deja în vigoare. Evrei 2:8-9 spune: "În prezent, nu vedem încă totul supus Lui. Dar îl vedem pe Cel care, pentru puțină vreme, a fost făcut mai mic decât îngerii, și anume pe Isus, încoronat cu slavă și cu onoare din cauza suferinței morții" (ESV). În acest pasaj, avem un "acum" (îl vedem pe Isus încoronat cu glorie) și avem un "încă nu" (nu totul a fost supus lui Hristos). Isus este Regele, dar Împărăția Sa nu este încă din lumea aceasta (a se vedea Ioan 18:36).
De asemenea, în 1 Ioan 3:2, citim: "Preaiubiților, acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Și ce vom fi nu s-a arătat încă. Dar știm că, atunci când Se va arăta El, vom fi ca El; pentru că Îl vom vedea așa cum este." Din nou, avem un "acum" (suntem copiii lui Dumnezeu) și avem un "încă nu" (starea noastră viitoare). Suntem copiii Regelui, dar trebuie să așteptăm să vedem exact ce presupune acest lucru.
Adaugă la aceasta faptul că Romani 8:30 spune că suntem "proslăviți" și Efeseni 2:6 spune că suntem așezați cu Hristos "în locurile cerești", ca și cum acestea ar fi acte încheiate. Nu ne simțim foarte glorificați, de cele mai multe ori, iar împrejurimile noastre nu prea seamănă cu "locurile cerești". Asta pentru că realitatea spirituală prezentă nu se potrivește încă cu realitatea viitoare, fizică. Într-o zi, cele două vor fi sincronizate.
Așadar, există o bază biblică pentru sistemul de interpretare "deja, dar nu încă". Problema apare atunci când această paradigmă este folosită pentru a justifica Evanghelia prosperității, învățăturile "numește și revendică" și alte erezii. Ideea din spatele acestor învățături este că Împărăția lui Hristos este în plină desfășurare și că rugăciunea o poate face să "pătrundă" în lumea noastră. Evanghelizarea este considerată a "avansa Împărăția", iar oamenilor li se spune că nu trebuie să fie niciodată bolnavi sau săraci, deoarece bogățiile Împărăției le sunt disponibile chiar acum.
Totuși, Biblia nu vorbește niciodată despre "avansarea Împărăției". Împărăția va veni (Luca 11:2). Noi trebuie să primim Împărăția (Marcu 10:15). În prezent, Împărăția "nu este din lumea aceasta" (Ioan 18:36). Parabolele lui Isus despre Împărăție o prezintă ca drojdia în aluat și ca un copac care crește. Cu alte cuvinte, Împărăția lucrează încet spre o împlinire finală. Ea nu "pătrunde" sporadic pentru a ne aduce confort în această lume.
Regele Însuși a oferit Împărăția evreilor din primul secol, dar aceștia au respins-o (Matei 12:22-28). Într-o zi, când Isus va reveni, El Își va instaura Împărăția pe pământ și va împlini profeția din Isaia 51:3: "Domnul are milă de Sion și mângâie toate dărâmăturile lui. El va face pustiul lui ca un rai, și pământul lui uscat, ca o grădină a Domnului. Bucuria și veselia vor fi în mijlocul lui, mulțumiri și cântări de laudă." Până atunci, Isus își zidește Biserica (Matei 16:18) și ne folosește pentru gloria Numelui Său.
English
Ce este conceptul de "deja, dar nu încă"?