settings icon
share icon
Întrebare

Care este definiția căsătoriei?

Răspuns


În jurul lumii, cel puțin șaptesprezece națiuni au legalizat căsătoria între parteneri de același sex. În mod evident, definiția dată de societate căsătoriei e în schimbare. Dar este oare dreptul unui guvern de a redefini căsătoria sau definiția căsătoriei a fost deja stabilită de o autoritate mai înaltă?

În Genesa capitolul 2, Dumnezeu declară că nu e bine pentru Adam (primul bărbat) să fie singur. Toate animalele erau deja prezente, dar niciunul dintre ele nu e un partener potrivit pentru Adam. Prin urmare, Dumnezeu, printr-un act special de creație, face o femeie. După doar câteva versete, femeia este numită „soția lui” (Genesa 2.25). Edenul a fost scena primei căsătorii, oficiată de Însuși Dumnezeu. Autorul cărții Genesa consemnează apoi standardul după care sunt definite toate căsniciile viitoare: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevasta sa, și se vor face un singur trup.” (Genesa 2.24)

Pasajul acesta din Scriptură ne oferă câteva elemente pentru înțelegerea modelului lui Dumnezeu pentru căsătorie. În primul rând, căsătoria implică un bărbat și o femeie. Cuvântul ebraic pentru „soție” este specific din punct de vedere al genului; nu poate însemna nimic altceva decât „o femeie”. Nu există pasaj în Scriptură care să menționeze o căsătorie care implică altceva decât un bărbat și o femeie. E imposibil să se formeze o familie sau să aibă loc reproducerea umană asexuată. Pentru că Dumnezeu a rânduit ca sexul să aibă loc doar în cadrul unui cuplu căsătorit, rezultă că modelul lui Dumnezeu este ca unitatea familială să fie formată atunci când un bărbat și o femeie se unesc într-o relație sexuală și au copii.

Cel de-al doilea principiu din Genesa 2 despre modelul lui Dumnezeu pentru căsătorie este că mariajul este destinat să dureze toată viața. Versetul 24 spune că cei doi devin „un singur trup”. Eva a fost luată din coasta lui Adam, așadar era literalmente un singur trup cu Adam. Materia ei a fost formată din Adam, nu din pământ. De atunci încolo, fiecare căsnicie are scopul de a reflecta unitatea împărtășită de Adam și Eva. Pentru că legătura lor era „în trup”, erau împreună pentru totdeauna. Nu exista clauză de scăpare scrisă în cazul primei căsătorii care să le permită celor doi să se separe. Aceasta înseamnă că Dumnezeu a destinat căsnicia să fie pentru toată viața. Când un bărbat și o femeie își iau angajamentul să se căsătorească, ei „devin un singur trup”, legați în mod intim unul de celălalt până la moarte.

Un al treilea principiu din acest pasaj despre modelul lui Dumnezeu pentru căsătorie este monogamia. Cuvintele evreiești pentru „bărbat” și „soție” sunt la singular și nu lasă loc de mai multe neveste. Chiar dacă unii oameni din Scriptură au avut mai multe soții, din relatarea creației reiese clar că modelul lui Dumnezeu pentru căsătorie a fost un bărbat și o femeie. Isus a evidențiat acest principiu atunci când a făcut referire la relatarea Genesei pentru a combate ideea divorțului ușor (Matei 19.4-6).

Nu trebuie să ne surprindă deloc faptul că lumea dorește să schimbe ceea ce a instituit Dumnezeu. „Fiindcă umblarea după lucrurile firii pământești este vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu, căci ea nu se supune Legii lui Dumnezeu și nici nu poate să se supună.” (Romani 8.7) Deși lumea încearcă să vină cu propriile ei definiții pentru ceea ce numește ea „căsătorie”, Biblia rămâne în picioare. Definiția clară a căsătoriei este unirea dintre un bărbat și o femeie pentru toată viața.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este definiția căsătoriei?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries