settings icon
share icon
Întrebare

De ce ar trebui să iert?

Răspuns


Iertarea este un subiect familiar în Biblie. De fapt, planul lui Dumnezeu de a-i ierta pe oameni de păcatele lor este tema principală a Bibliei (1 Petru 1:20; Ioan 17:24). Așadar, atunci când ne întrebăm de ce ar trebui să-i iertăm pe cei care păcătuiesc împotriva noastră, nu trebuie să privim mai departe de exemplul pe care ni l-a dat Dumnezeu. Creștinii trebuie să îi ierte pe alții pentru că Dumnezeu ne-a iertat (Efeseni 4:32).

Isus a prezentat o parabolă în Matei 18:21-35 despre motivul pentru care ar trebui să iertăm. El spune povestea din perspectiva unui rege care a iertat un servitor de o datorie imensă. Dar apoi acel servitor întâlnește un alt servitor care îi datora câțiva dolari, iar servitorul iertat se poartă dur cu colegul său servitor și îi cere să i-o plătească imediat. Când regele află ce s-a întâmplat, este furios și ordonă ca cel pe care îl iertase să fie pedepsit până când datoria uriașă era plătită integral. Isus încheie parabola cu aceste cuvinte înfricoșătoare: "Tot așa vă va face și Tatăl Meu cel ceresc, dacă fiecare din voi nu iartă din toată inima pe fratele său." (versetul 35)

Iertarea este obligatorie pentru toți cei care au experimentat iertarea lui Dumnezeu (Efeseni 4:32). Isus ne-a învățat să ne rugăm "și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri" (Matei 6:12), amintindu-ne că Dumnezeu ne face responsabili pentru a da mai departe ceea ce El a făcut pentru noi. Refuzul de a-i ierta pe cei care ne greșesc este o insultă la adresa Domnului care ne-a iertat mult mai mult. Noi iertăm ca un act de recunoștință pentru tot ceea ce ni s-a iertat.

Cei care au fost iertați de Dumnezeu sunt transformați în oameni iertători. A ne apropia de Domnul și a-I cere iertare, refuzând în același timp să ne iertăm frații și surorile, este culmea ipocriziei. Dacă o persoană care pretinde că este creștină refuză să le acorde iertare altora, acea persoană dă dovadă că nu este cu adevărat născută din nou. Noi îi iertăm pe alții pentru că este în natura noastră (nouă) să iertăm (a se vedea 1 Ioan 3:9).

Iertarea nu înseamnă să lași un păcătos nepocăit în pace. Mai degrabă, este o disponibilitate nerăbdătoare de a extinde mila față de cei care ne-au greșit. Atunci când iertăm, ne eliberăm de sclavia pe care ne-a creat-o greșeala cuiva. Este imposibil să trăim în deplină ascultare față de Dumnezeu atunci când altcineva ne controlează emoțiile. Urmașii lui Isus nu trebuie să fie controlați decât de Duhul Sfânt (Efeseni 5:18). Pentru a crește spiritual și a trăi în supunere față de Cuvântul lui Dumnezeu, trebuie să ne supunem chiar și poruncilor dificile despre iertare (Luca 6:46).

Iertarea este adesea o fereastră prin care lumea întrezărește îndurarea lui Dumnezeu. După cum spune un slogan popular: "Tu poți fi singura Biblie pe care unii oameni o citesc vreodată." Atunci când iertăm, arătăm în exemplu practic învățăturile lui Dumnezeu despre bunătate, milă, dragoste și umilință. Oamenii nu-L pot vedea pe Isus în noi atunci când pășim în amărăciune și mânie. Atunci când nu putem vorbi decât despre cum am fost nedreptățiți, cum ne-a trădat cineva sau despre rănile pe care le purtăm, pierdem din vedere misiunea noastră principală, care este aceea de a face ucenici (Matei 28:19). Neiertarea ne face să ne concentrăm pe noi înșine, în loc să ne concentrăm pe Dumnezeu, și ne fură dragostea, pacea și bucuria (vezi Galateni 5:22).

Iertarea vine mai ușor pentru unii decât pentru alții, dar tuturor ni se cere să iertăm dacă vrem să continuăm în părtășie cu Dumnezeu. Unora le este greu să ierte pentru că au o înțelegere greșită a ceea ce înseamnă să ierți. Iertarea nu este același lucru cu împăcarea. Putem ierta din inimă, păstrând în același timp trădătorii la distanță. Iertarea nu le permite agresorilor nepocăiți să revină în viața noastră, dar permite ca pacea lui Dumnezeu să revină în viața noastră.

De pe cruce, Isus S-a rugat pentru ucigașii Săi: "Tată, iartă-i." (Luca 23:34) Îl reflectăm pe Isus atunci când îi iertăm pe cei care ne-au greșit, iar pentru credincioși a fi ca Isus este scopul suprem (Romani 8:29).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

De ce ar trebui să iert?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries