settings icon
share icon
Întrebare

Cum pot deveni un dătător mai voios?

Răspuns


Putem învăța să fim dătători voioși observându-L pe cel mai mare dătător pe care L-a cunoscut vreodată lumea: Isus Cristos. Părăsind bogățiile și gloria Împărăției Lui cerești, a venit pe pământ și Și-a dat viața de bunăvoie, ca noi să o putem păstra pe a noastră. Fiindcă Dumnezeu i-a rânduit pe copiii Lui să fie asemenea chipului Fiului Său (Romani 8.29), nu poate fi o cale mai bună de a fi asemenea lui Isus decât prin a dărui altruist așa cum a făcut El. Însuși Salvatorul ne-a spus: „Este mai ferice să dai decât să primești.” (Faptele Apostolilor 20.35) Foarte simplu, prin urmare, cea mai mare motivație pentru dărnicia cu bucurie și generozitate trebuie să fie faptul că Îi este plăcută Domnului și reflectă darul mântuirii Lui pentru noi.

Cea de-a doua scrisoare pentru corinteni prezintă o serie de adevăruri inspiratoare care ar trebui să ne ajute să devenim dătători mai voioși. Așa cum îi sfătuia în mod înțelept Pavel pe corinteni: „Să știți: cine seamănă puțin, puțin va secera, iar cine seamănă mult, mult va secera.” (2 Corinteni 9.6) Acest adevăr de neșters a fost afirmat și de Solomon, cu o mie de ani mai devreme: „Cinstește pe Domnul cu averile tale și cu cele dintâi roade din tot venitul tău, căci atunci grânarele îți vor fi pline de belșug...” (Proverbele 3.9-10) Iar Cristos Însuși ne-a spus: „Dați, și vi se va da; ba încă vi se va turna în sân o măsură bună, îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra.” (Luca 6.38) Într-adevăr: „Ce bine-i merge omului care face milă...” (Psalmul 112.5)

Principiul acesta e cât se poate de clar – nu putem să-L depășim în dărnicie pe Creatorul nostru generos. Cu cât dăruim mai mult în serviciul Domnului, cu atât mai mult vom obține în schimb. De altfel, singurul loc din Biblie unde Dumnezeu ne invită să-L punem la test e Maleahi 3.10, unde vorbește despre dărniciile pe care I le aducem: „«... puneți-Mă astfel la încercare», zice Domnul oștirilor, «și veți vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor și dacă nu voi turna peste voi belșug de binecuvântare.»” Încă o dată cuvintele lui Solomon repetă acest lucru: „Unul care dă cu mână largă ajunge mai bogat; și altul care economisește prea mult nu face decât să sărăcească. Sufletul binefăcător va fi săturat, și cel ce udă pe alții va fi udat și el.” (Proverbele 11.24-25)

Așa cum a afirmat Pavel: „Pe cine dă cu bucurie, îl iubește Dumnezeu.” (2 Corinteni 9.7) Dăruitul cu bucurie prin urmare trebuie să fie un mod de viață pentru creștinii care înțeleg harul lui Dumnezeu. Când dăruim cu generozitate și dintr-o inimă voitoare, Dumnezeu ne asigură că va veghea asupra noastră și ne va da ceea ce avem nevoie (Isaia 58.9, Psalmul 41.1-3, Proverbele 22.9, 2 Corinteni 9.8, 11). Și trebuie să ne amintim că nu numai lucrurile noastre de preț trebuie să le dăm cu bucurie înapoi lui Dumnezeu. Așa cum a arătat împăratul David, tot ceea ce avem e de la Dumnezeu (1 Cronici 29.14), și aceasta include și talentele noastre, cât și timpul nostru. Pentru că zilele noastre sunt numărate (Psalmul 139.16), timpul nostru Îi aparține într-adevăr lui Dumnezeu. Și orice daruri pe care le avem sunt, de asemenea, de la El; prin urmare: „Ca niște buni ispravnici ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare din voi să slujească altora după darul pe care l-a primit.” (1 Petru 4.10)

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat (Ioan 3.16). Am face bine să ne amintim că suntem mântuiți pentru că Dumnezeul nostru a dăruit cu atâta generozitate. Copii ai Lui fiind, suntem chemați să fim „lumina lumii” (Matei 5.14). Când ne încredem în Dumnezeu și Îl onorăm dăruind cu generozitate din timpul nostru, lucrurile noastre de preț și talentele noastre, cu adevărat lăsăm ca lumina noastră să strălucească înaintea oamenilor și bunătatea noastră va reflecta strălucitor spre Tatăl nostru din ceruri.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum pot deveni un dătător mai voios?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries