settings icon
share icon
Întrebare

Ce este darul spiritual al profeției?

Răspuns


Darul spiritual al profeției e enumerat între darurile Duhului Sfânt din 1 Corinteni 12.10 și Romani 12.6. Cuvântul grecesc tradus cu „a profeți" sau „profeție" în ambele pasaje înseamnă „a rosti" sau a proclama voia divină, a interpreta scopurile lui Dumnezeu sau a face cunoscut în orice mod adevărul lui Dumnezeu care e menit să-i influențeze pe oameni. Mulți oameni înțeleg greșit darul profeției și cred că e capacitatea de a prezice viitorul. Cu toate că a ști ceva despre viitor se poate că a fost uneori un aspect al darului profeției, acesta a fost în primul rând un dar de proclamare, nu de prezicere.

Un pastor/predicator care proclamă cuvintele Bibliei poate fi considerat „profet" sub aspectul că rostește planul lui Dumnezeu. Odată cu încheierea canonului nou-testamentar, profeția s-a schimbat de la a proclama revelație nouă la a proclama revelația completă pe care Dumnezeu a dat-o deja. Iuda versetul 3 vorbește despre „credința care a fost dată sfinților o dată pentru totdeauna" (sublinierea adăugată). Cu alte cuvinte, credința pe care o avem a fost stabilită pentru totdeauna, și nu are nevoie de adăugarea sau de îmbunătățirea care vine prin revelații extrabiblice.

De asemenea, observă trecerea de la profet la învățător din 2 Petru 2.1: „În norod s-au ridicat și proroci mincinoși, cum și între voi vor fi învățători mincinoși" (sublinierea adăugată). Petru indică faptul că epoca vechi-testamentară a avut profeți, în timp ce Biserica va avea învățători. Darul spiritual al profeției, în sensul de a primi revelații noi din partea lui Dumnezeu spre a le fi vestite altora, a încetat odată cu încheierea Bibliei. În timpul în care profeția era un dar de revelație, era în scopul edificării, al îndemnării și al încurajării oamenilor (1 Corinteni 14.3). Darul modern al profeției, care e, de fapt, mult mai asemănător cu cel al învățăturii, continuă să proclame adevărul lui Dumnezeu. Ceea ce s-a schimbat este că adevărul lui Dumnezeu din ziua de azi a fost deja revelat pe deplin în Cuvântul Lui, pe când în Biserica Primară nu fusese complet revelat.

Creștinii trebuie să fie foarte atenți la cei care pretind să aibă mesaj „nou" din partea lui Dumnezeu. E un lucru să spui: „Am avut un vis interesant astă-noapte." Dar e cu totul altul să spui: „Dumnezeu mi-a dat un vis noaptea trecută și trebuie să asculți de acest vis." Nicio rostire din partea unui om nu trebuie considerată egală dau deasupra Cuvântului scris. Trebuie să ne ținem de Cuvântul pe care Dumnezeu l-a dat deja și să avem o dedicare totală pentru sola scriptura – numai Scriptura.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este darul spiritual al profeției?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries