settings icon
share icon
Întrebare

Ce este darul încurajării?

Răspuns


Darul încurajării sau al îndemnării se găsește în lista de daruri pe care o prezintă Pavel în Romani 12.7-8. Cuvântul tradus cu „încurajare" sau „îndemnare" e cuvântul grecesc paraklésis, care are legătură cu cuvântul paraclet. Paraklésis în esență înseamnă „chemare de partea cuiva".

Paraklésis poartă ideea de a aduce pe cineva aproape de tine, pentru a-l „îndemna", a-l „sfătui", a-l „încuraja", a-i „stârni bucurie" și a-i „aduce alinare". Toate aceste acțiuni alcătuiesc darul încurajării. De exemplu, Pavel i-a îndemnat și i-a sfătuit pe cititorii lui să acționeze pe baza a ceva ce le-a scris. Un exemplu bun este Romani 12.1-2, unde Pavel îi îndeamnă pe romani să-și aducă trupul ca jertfă vie pentru Dumnezeu. Făcând acest lucru, vor cunoaște și vor înțelege voia lui Dumnezeu.

Interesant e că atunci când Isus a vorbit cu ucenicii în noaptea arestării Sale, a vorbit despre Duhul Sfânt ca fiind „Ajutorul" sau „Mângâietorul" (Ioan 14.16, 26, 15.26), motiv pentru care Duhul Sfânt e numit uneori „Paraclet", Cel care vine alături pentru a ne îndemna și încuraja.

O persoană care are darul spiritual al încurajării își poate folosi darul atât în contexte publice, cât și private. Încurajarea e utilă în consiliere, ucenicizare, mentorare și predicare. Trupul lui Cristos e zidit în credință ca rezultat al lucrării acelora care au darul încurajării.

Darul încurajării sau al îndemnării se deosebește de darul învățăturii prin faptul că încurajarea se concentrează asupra aplicațiilor practice ale Bibliei. Acolo unde cel care are darul învățăturii se concentrează asupra înțelesului și a conținutului Cuvântului, cel care are darul încurajării se concentrează asupra aplicațiilor practice ale Cuvântului. Acesta poate relaționa cu alții în grup și individual, cu înțelegere, simpatie și îndrumare pozitivă. Învățătura spune: „Aceasta e calea pe care trebuie să mergi"; încurajarea spune „te voi ajuta să mergi pe această cale". Un om care are darul încurajării îl poate ajuta pe un altul să treacă de la pesimism la optimism.

Probabil că cel mai bun exemplu biblic de om cu darul încurajării este Barnaba. Numele lui real era Iosif, dar apostolii l-au numit „Barnaba", care înseamnă „fiul încurajării" (Fapte 4.36). În Fapte 9.27, îl vedem pe Barnaba că vine alături de Pavel cel proaspăt convertit și îl prezintă Bisericii temătoare. În Fapte 13.43, Barnaba îi încurajează pe credincioși să continue în harul lui Dumnezeu. În Fapte 15.36-41, Barnaba îl alege pe Ioan Marcu ca partener de lucrare, în ciuda faptului că Marcu a dezertat dintr-un efort misionar anterior. Cu alte cuvinte, Barnaba i-a dat lui Marcu o a doua șansă. Pe tot parcursul lucrării lui, Barnaba a evidențiat darul încurajării, chemându-i pe alții alături de el pentru a-i ajuta, a-i liniști și încuraja să devină mai eficienți pentru Cristos.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este darul încurajării?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries