settings icon
share icon
Întrebare

Ce este darul spiritual al deosebirii duhurilor?

Răspuns


Darul deosebirii duhurilor, sau „discernerea" duhurilor, este unul dintre darurile Duhului Sfânt descrise în 1 Corinteni 12.4-11. Ca toate aceste daruri, darul deosebirii duhurilor e dat de Duhul Sfânt, care distribuie aceste daruri credincioșilor pentru slujirea în Trupul lui Cristos. Fiecare credincios are o capacitare spirituală pentru o slujire specifică, dar nu putem alege noi înșine. Duhul Sfânt distribuie darurile spirituale potrivit cu suveranitatea lui Dumnezeu și în acord cu planul Lui de a zidi Trupul lui Cristos. El dă din darurile Lui „cum voiește" (1 Corinteni 12.11).

Când vine vorba despre darul deosebirii duhurilor, fiecare credincios născut din nou are o anumită măsură de discernământ, care sporește odată cu maturizarea credinciosului în Duhul. În Evrei 5.13-14 citim că un credincios care a depășit în maturitate stadiul de folosire a laptelui Cuvântului, ca bebeluș în Cristos, e în stare să deosebească atât binele, cât și răul. Credinciosul aflat în procesul de maturizare e capacitat de Duhul lui Dumnezeu, prin Scriptură, să observe diferența dintre bine și rău și, dincolo de aceasta, poate face deosebirea între ceea ce este bun și ceea ce este și mai bun. Cu alte cuvinte, orice credincios născut din nou care alege să se concentreze asupra Cuvântului lui Dumnezeu discerne din punct de vedere spiritual.

Totuși, sunt anumiți credincioși care au darul spiritual al deosebirii duhurilor – adică capacitatea dată de Dumnezeu de a distinge între adevărul Cuvântului și învățăturile înșelătoare propagate de demoni. Cu toții suntem îndemnați să avem discernământ spiritual (Fapte 17.11, 1 Ioan 4.1), dar unora din Trupul lui Cristos le-a fost dată capacitatea unică de a identifica „falsurile" doctrinare care au deranjat Biserica încă din primul secol. Acest discernământ nu implică revelații mistice, extrabiblice sau o voce din partea lui Dumnezeu. În schimb, cei care au discernământ spiritual sunt atât de familiarizați cu Cuvântul lui Dumnezeu, încât recunosc instant ceea ce e contrar lui. Ei nu primesc mesaje speciale din partea lui Dumnezeu, ci folosesc Cuvântul lui Dumnezeu pentru a „cerceta duhurile", să vadă care sunt de partea lui Dumnezeu și care sunt în opoziție cu El. Cei care discern spiritual sunt atenți să „împartă drept" (2 Timotei 2.15) Cuvântul lui Dumnezeu.

Există o diversitate de daruri în echiparea Trupului lui Cristos, dar această diversitate are ca scop edificarea și zidirea Trupului ca întreg (Efeseni 4.12). Și succesul Trupului are loc dacă toate părțile Trupului își îndeplinesc sarcinile după cum sunt capacitate de Dumnezeu. Niciun dar spiritual nu trebuie folosit pentru a-i domina pe alții sau pentru a pretinde pentru sine o ungere specială din partea lui Dumnezeu. În schimb, dragostea lui Dumnezeu trebuie să ne călăuzească în folosirea darurilor spirituale pentru a ne edifica unul pe celălalt în Domnul.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este darul spiritual al deosebirii duhurilor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries