settings icon
share icon
Întrebare

Ce sunt darul spiritual al cuvântului de înțelepciune și darul spiritual al cuvântului de cunoaștere?

Răspuns


În Scriptură întâlnim trei liste de daruri spirituale (Romani 12.6-8, 1 Corinteni 12.4-11 și 1 Corinteni 12.28), dar numai una dintre ele menționează darurile numite cuvânt de înțelepciune și cuvânt de cunoaștere (1 Corinteni 12.8). E multă confuzie în jurul a ceea ce înseamnă cu adevărate cele două daruri. Poate că cea mai bună modalitate de abordare este să descrii ce nu sunt aceste daruri.

Unii carismatici/penticostali consideră darul spiritual al cuvântului de înțelepciune și cel al cuvântului de cunoaștere ca fiind vorbirea Duhului Sfânt dinspre un credincios spre altul, dând revelație cu privire la o decizie sau o situație. Cei care folosesc aceste daruri în acest fel vor spune întotdeauna ceva care are efectul de: „Am un cuvânt din partea lui Dumnezeu pentru tine." Făcând acest lucru, pretind să vorbească din partea lui Dumnezeu și pretind că cuvintele lor trebuie ascultate cu strictețe.

Acest fel de a înțelege darul cuvântului de cunoaștere și darul cuvântului de înțelepciune se apropie periculos de mult de negarea doctrinei privitoare la suficiența Scripturii. Dacă Dumnezeu continuă să-Și reveleze voia și înțelepciunea prin revelație specială dată indivizilor, atunci poate fi Cuvântul Lui într-adevăr suficient să ne facă „desăvârșiți, cu totul destoinici pentru orice lucrare bună" (2 Timotei 3.17)? Ne-a dat Dumnezeu cu adevărat totul în ceea ce privește viața și evlavia (2 Petru 1.3), dacă cerem ca alți indivizi să ne asigure revelație specială din partea lui Dumnezeu? Aceasta nu înseamnă că Dumnezeu nu folosește niciodată o altă persoană să ne vorbească, dar dacă adesea avem nevoie de mesaje directe din partea lui Dumnezeu prin intermediul altor oameni pentru a ne trăi viața, oare e Cuvântul lui Dumnezeu într-adevăr suficient, cum se declară că este?

Așadar, dacă cuvântul de înțelepciune și cuvântul de cunoaștere nu sunt daruri profetice/revelatoare, atunci ce sunt ele? Știm un lucru cu siguranță: aceste daruri sunt date de Duhul Sfânt pentru a zidi (edifica) Trupul lui Cristos, pentru „binele tuturor" (1 Corinteni 12.7). Dezordinea care rezultă adesea în bisericile care pun în practică cuvântul de cunoaștere și cuvântul de înțelepciune ca daruri revelatoare în mod clar nu e pentru binele tuturor. „Cuvintele din partea Domnului" confuze, nebuloase și uneori contradictorii nu vin de la Dumnezeu, fiindcă El nu e un Dumnezeu al confuziei sau al dezordinii (1 Corinteni 14.33). Și nici nu par să-i aducă pe creștini laolaltă pentru edificarea lor, ci, dimpotrivă, tind să cauzeze diviziune și lupte în Trup. Adesea darul cuvântului de cunoaștere și/sau cel al cuvântului de înțelepciune sunt folosite pentru a câștiga putere și influență asupra altor oameni, pentru a-i face pe alții dependenți de cel care pretinde că posedă aceste daruri. Această folosire greșită a acestor două daruri în mod clar nu vine de la Dumnezeu.

Având aceste lucruri în minte, oferim aceste definiții pentru darul spiritual al cuvântului de cunoaștere și cel al cuvântului de înțelepciune:

Cuvântul de înțelepciune – Faptul că acest dar e numit „cuvânt" de înțelepciune arată că face parte dintre darurile de vorbire. Acest dar descrie o persoană care poate înțelege și rosti adevăr biblic într-un asemenea mod, încât să-l aplice cu îndemânare la situații din viață cu tot discernământul.

Cuvântul de cunoaștere – Și el un dar de vorbire care implică înțelegerea adevărului cu o pătrundere care vine numai prin revelație din partea lui Dumnezeu. Cei care au darul cunoașterii înțeleg lucrurile adânci ale lui Dumnezeu și misterele din Cuvântul Său.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce sunt darul spiritual al cuvântului de înțelepciune și darul spiritual al cuvântului de cunoaștere?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries