settings icon
share icon
Întrebare

Ce este cuvântul rhema?

Răspuns


Există două cuvinte grecești principale care descriu Scriptura și care sunt traduse prin "cuvânt" în Noul Testament. Primul, logos, se referă în principal la Cuvântul total inspirat al lui Dumnezeu și la Isus, care este Cuvântul viu. Logos se găsește în Ioan 1:1; Luca 8:11; Filipeni 2:16; Evrei 4:12 și în alte versete. Al doilea cuvânt grecesc tradus prin "cuvânt" este rhema, care se referă la cuvântul rostit. Rhema înseamnă literalmente o rostire (individuală, colectivă sau specifică). Exemple se găsesc în Luca 1:38; 3:2; 5:5; și Fapte 11:16.

Creștinii carismatici și necarismatici au opinii diferite cu privire la rhema și la modul în care ar trebui înțeles acest cuvânt. Unii carismatici văd rhema ca fiind vocea Duhului Sfânt care le vorbește în momentul prezent. Ei cred că ar trebui să fie călăuziți de Duhul Sfânt prin sentimente, impresii și experiențe interioare. Unii cred că cuvintele directe ale lui Dumnezeu către individ pot fi transmise și prin intermediul cuvintelor altora, cum ar fi un predicator într-un serviciu de închinare sau un prieten care îi sfătuiește. Prin aceste căi, creștinul experimentează călăuzirea directă a lui Dumnezeu. Există, de asemenea, credința că cuvântul rostit are mai multă putere decât cuvântul scris, dar nu există nicio bază biblică pentru o astfel de credință.

Creștinii evanghelici însă, au o înțelegere mult diferită a termenului rhema, considerând că acesta este în esență sinonim cu logos. Cu alte cuvinte, îndrumarea specifică pe care o primim de la Duhul Sfânt la un moment dat poate fi discernută doar prin principiile generale stabilite în Biblie. Acolo unde Biblia nu spune nimic specific - cum ar fi unde ar trebui să meargă un tânăr la facultate -, atunci creștinul aplică principiile biblice (buna administrare a resurselor date de Dumnezeu, protejarea inimii și a minții de influențele lumești etc.) la situația respectivă, și astfel ajunge la o decizie.

Testul de autenticitate al unui rhema de la Dumnezeu este modul în care acesta se compară cu întreaga Scriptură. Ortodoxia spune că Dumnezeu nu va rosti un cuvânt care să contrazică Cuvântul Său scris, Scripturile, astfel încât există o garanție încorporată pentru a preveni interpretările greșite. Pericolul evident este că cineva care nu este familiarizat cu Logosul poate interpreta greșit sau înțelege greșit ceea ce percepe ca fiind rhema.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este cuvântul rhema?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries