settings icon
share icon
Întrebare

Ce este un lighean în Biblie?

Răspuns


Un lighean este un bazin pentru apă sau pentru gătit (1 Samuel 2:14). Un lighean era folosit în Cortul Întâlnirii și mai târziu în Templu pentru a ține apa pentru preoți în ceremoniile de curățare. Ligheanul din Cort era făcut din bronz și modelat după specificațiile lui Dumnezeu. În Exodul 30:17-21, Dumnezeu a dat instrucțiuni pentru lighean: "Să faci un lighean de aramă, cu piciorul lui de aramă, pentru spălat; să-l aşezi între cortul întâlnirii şi altar şi să torni apă în el, ca să-şi spele în el Aaron şi fiii lui mâinile şi picioarele. Când vor intra în cortul întâlnirii, se vor spăla cu apa aceasta, ca să nu moară, şi se vor spăla şi când se vor apropia de altar, ca să facă slujba şi ca să aducă Domnului jertfe arse de foc. Îşi vor spăla mâinile şi picioarele ca să nu moară. Aceasta va fi o lege necurmată pentru Aaron, pentru fiii lui şi pentru urmaşii lor."

Primul lighean a fost făcut din oglinzile de aramă pe care femeile israelite le-au adus cu ele din Egipt (Exodul 38:8). Dumnezeu l-a instruit pe Moise să așeze ligheanul între altar și ușa cortului. Preoții trebuiau să-și spele mâinile și picioarele cu apă din lighean înainte de a se apropia de Locul Sfânt pentru a simboliza necesitatea de a se purifica înainte de a se apropia de un Dumnezeu sfânt.

Când Solomon a construit primul templu, a inclus zece lavițe: cinci în partea de nord a curții și cinci în partea de sud. Toate erau folosite pentru clătirea obiectelor folosite la jertfe (2 Cronici 4:6). Dar, pentru scăldatul ceremonial al preoților, Solomon a construit un lighean de bronz mare și împodobit, numit "Marea" (2 Cronici 4:1-5). Interesant este faptul că în cel de-al doilea templu construit de Zorobabel în 516 î.Hr. nu este menționat niciun lighean.

Tot ceea ce se afla în cort și, mai târziu, în templu era simbolic pentru relația lui Dumnezeu cu omul. Ligheanul simboliza nevoia noastră de curățare înainte de a putea intra într-o relație cu un Dumnezeu pur și sfânt. Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său în lume "a să şteargă păcatul prin jertfa Sa" (Evrei 9:26) și a declarat că credința în El ne va purifica (Tit 3:5). Pentru a ne menține curați din punct de vedere spiritual, Dumnezeu Se folosește de Cuvântul Său pentru a ne spăla (Efeseni 5:26; 1 Ioan 1:7). Nu mai avem nevoie de temple sau de lavițe pentru a ne întâlni cu Dumnezeu. Trupul nostru devine templul Său atunci când ne pocăim și ne supunem stăpânirii lui Isus (Fapte 2:38; 1 Corinteni 6:19). Mai mult decât apa din orice lighean, sângele lui Hristos ne purifică și ne face vrednici să intrăm în prezența Domnului.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este un lighean în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries