settings icon
share icon
Întrebare

Ce este un vas de alabastru?

Răspuns


Biblia vorbește despre un vas de alabastru în două situații distincte în care sunt implicate femei care au adus parfum în vase pentru a-L unge pe Isus. Cuvântul grecesc tradus prin "vas de alabastru" în KJV, precum și prin "balon", "borcan" și "flacon" în alte traduceri, este alabastron, care poate însemna și "vas de parfum".

Faptul că toate cele patru evanghelii includ o relatare similară, dar nu identică (trei dintre pasaje menționează un vas de alabastru cu mir) a dat naștere la o anumită confuzie în legătură cu aceste episoade. Matei 26:6-13 și Marcu 14:3-9 descriu același eveniment, care a avut loc cu două zile înainte de Paște (Matei 26:2 și Marcu 14:1) și a implicat o femeie fără nume care a intrat în casa leprosului Simon. Ambele pasaje menționează un vas de alabastru și ambele spun că femeia fără nume a uns capul lui Isus.

Ioan 12:1-8 pare să vorbească despre un eveniment diferit, dar similar, care a avut loc cu șase zile înainte de Paște (Ioan 12:1) în casa Martei. Aici nu este menționat un vas de alabastru, dar este menționat numele femeii care l-a uns pe Isus: Maria, sora Martei. Incidentul din Matei și Marcu și cel din Ioan au avut loc toate în Betania, dar în zile diferite. De asemenea, se spune că Maria a uns picioarele lui Isus, dar nu este menționată ungerea capului Său. Isus apără acțiunea Mariei împotriva criticilor lui Iuda, spunând: "Lasă-o în pace, căci ea l-a păstrat pentru ziua îngropării Mele." (Ioan 12:7)

O a treia ungere a lui Isus (prima, cronologic vorbind), descrisă în Luca 7:36-50, a avut loc în casa lui Simon fariseul, și nu în casa lui Simon leprosul. Acest eveniment a avut loc în Galileea, nu în Betania, cu aproximativ un an înainte de răstignire (Luca 7:1, 11). Luca menționează un vas de alabastru (versetul 37). Femeia din această ocazie a fost iertată de multe păcate, dar numele ei nu este dat. Ca și Maria, femeia păcătoasă a uns picioarele lui Isus cu parfum. Ea vine la Isus plângând și arătând o închinare plină de dragoste față de Cel care i-a iertat păcatele.

Asemănările pe care le au aceste trei relatări au provocat o oarecare confuzie, dar diferențele sunt suficient de semnificative pentru a justifica considerarea lor ca fiind evenimente separate. În două dintre incidente, autorii evangheliilor menționează prezența unui vas de alabastru.

Alabastrul era o piatră care se găsea în mod obișnuit în Israel. Era o piatră dură care semăna cu marmura albă și este menționată ca fiind una dintre pietrele prețioase folosite la decorarea Templului lui Solomon (1 Cronici 29:2). În Cântarea Cântărilor, bărbatul iubit este descris ca având picioarele ca niște "coloane de alabastru" (ESV) sau "stâlpi de marmură" (NIV, KJV). Așadar, recipientul pe care femeile îl foloseau pentru a transporta uleiul parfumat era făcut dintr-un material alb, asemănător marmurei. Unguentul, uleiurile și parfumurile se puneau în vase din alabastru pentru a le păstra pure și nepoluate. Aceste vase erau adesea sigilate cu ceară, pentru a împiedica scurgerea parfumului. Alabastrul era un material frumos și suficient de rezistent pentru a păstra uleiul sau parfumul complet închis până în momentul utilizării sale.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este un vas de alabastru?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries