settings icon
share icon
Întrebare

Care e deosebirea dintre curvie și preacurvie?

Răspuns


Definițiile pe care le găsim în dicționarele contemporane pentru curvie („raport sexual voluntar între persoane necăsătorite una cu cealaltă, care ar include preacurvia") și preacurvie („raport sexual voluntar între o persoană căsătorită și un partener altul decât soțul de drept") sunt suficient de simple, însă Biblia ne arată și mai clar felul în care Dumnezeu percepe aceste două păcate sexuale. În Biblie, ambele sunt abordate în mod literal, însă ambele sunt folosite și figurativ, ca să facă referire la idolatrie.

În Vechiul Testament, toate păcatele sexuale au fost interzise de Legea mozaică și de tradiția evreilor. Însă cuvântul evreiesc tradus cu „curvie", în Vechiul Testament a fost folosit și în contextul idolatriei a fost numit prostituție spirituală. În 2 Cronici 21.10-14, Dumnezeu l-a lovit pe Ioram cu urgie și boală, pentru că a condus poporul în idolatrie. „A târât pe locuitorii Ierusalimului la curvie" (v. 11) și „[i-a] târât la curvie ... cum a făcut casa lui Ahab" (v. 13). Împăratul Ahab a fost soțul Izabelei, o preoteasă a zeului lasciv Baal, care i-a condus pe israeliți într-o închinare idolatră nemaipomenită. În Ezechiel 16, profetul Ezechiel descrie în detaliu istoria poporului lui Dumnezeu care i-a întors spatele ca să „curvească" cu alți dumnezei. Cuvântul curvie, cu înțelesul de „idolatrie", e folosit numai în acest capitol de mai multe ori. Odată ce israeliții au devenit cunoscuți între națiunile din jurul lor pentru înțelepciunea, bogățiile și puterea lor, lucru care a fost o cursă pentru ei, cum e frumusețea unei femei pentru ea, au fost admirați și curtați și complimentați de vecinii lor, și astfel atrași în practici idolatre. Cuvântul curvie e folosit în legătură cu idolatria păgână, pentru că mare parte din „închinarea" păgână includea sex în ritualurile ei. Prostituatele de la temple erau un lucru obișnuit în închinarea adusă lui Baal și altor dumnezei falși. Păcatul sexual de orice fel nu numai că era acceptat în aceste religii, ci era încurajat, ca un mijloc prin care cei care se închinau să primească binecuvântări mai mari din partea zeilor, mai ales privind sporirea turmelor și a recoltei.

În Noul Testament, curvia vine de la cuvântul grecesc porneia, al cărui înțeles include preacurvie și incest. Porneia vine de la un alt cuvânt grecesc, a cărui definiție include, de asemenea, complacerea în orice fel de poftă nelegitimă, inclusiv homosexualitatea. Folosirea cuvântului în evanghelii și în epistole are referire întotdeauna la păcatul sexual, pe când „curvie" în cartea Apocalipsa se referă de fiecare dată la idolatrie. Domnul Isus condamnă două dintre bisericile Asiei Mici pentru că erau implicate în curvia idolatriei (Apocalipsa 2.14, 20) și vorbește și despre „curva cea mare" din vremurile sfârșitului, care este religia falsă idolatră cu care „au curvit împărații pământului și locuitorii pământului s-au îmbătat de vinul curviei ei" (Apocalipsa 17.1-2).

Preacurvia, pe de altă parte, se referă la păcatul sexual al oamenilor căsătoriți comis cu alții decât partenerii lor de căsnicie, și cuvântul e folosit în Vechiul Testament atât literal, cât și figurat. Cuvântul evreiesc tradus cu „preacurvie" înseamnă literalmente „să rupi legătura conjugală". E interesant că Dumnezeu descrie faptul că poporul Lui Îl părăsește pentru alți dumnezei ca fiind preacurvie. Evreii erau priviți ca fiind nevasta lui Iahve, astfel că atunci când s-au îndreptat spre dumnezeii altor popoare, au fost comparați cu o nevastă preacurvă. Vechiul Testament face referire la idolatria Israelului ca la o femeie desfrânată care „a curvit" cu alți dumnezei (Exodul 34.15-16, Leviticul 17.7, Ezechiel 6.9). Mai mult, întreaga carte Osea aseamănă relația dintre Dumnezeu și Israel cu căsnicia profetului Osea cu soția lui preacurvă, Gomera. Faptele Gomerei împotriva lui Osea erau o imagine a păcatului și a necredincioșiei lui Israel care în mod repetat l-a părăsit pe Soțul ei de drept (Iahve), ca să comită preacurvie spirituală cu alți dumnezei.

În Noul Testament, cele două cuvinte grecești traduse cu „preacurvie" sunt aproape de fiecare dată folosite cu referire literală la păcatul sexual care implică parteneri căsătoriți. Singura excepție e în scrisoarea adresată Bisericii din Tiatira, care era condamnată pentru tolerarea „Izabelei, femeia aceea care își zice prorociță" (Apocalipsa 2.20). Această femeie a târât biserica în imoralitate și practici idolatre și toți cei care au fost seduși de doctrinele ei false au fost considerați că au preacurvit cu ea.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care e deosebirea dintre curvie și preacurvie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries