settings icon
share icon
Întrebare

Care e înțelesul și semnificația cununii de spini?

Răspuns


După simulacrul de proces al lui Isus și după biciuirea care a urmat, și înainte să fie crucificat, soldații romani „au împletit o cunună de spini, pe care I-au pus-o pe cap, și I-au pus o trestie în mâna dreaptă. Apoi îngenuncheau înaintea Lui, își băteau joc de El, și ziceau: «Plecăciune, Împăratul iudeilor!»" (Matei 27.29, vezi și Ioan 19.2-5) Cu toate că o cunună de spini avea să fie deosebit de dureroasă, cununa de spini avea de-a face mai mult cu batjocura, decât cu durerea. Acolo era „Împăratul iudeilor" bătut, scuipat și insultat de către probabil soldați romani de rang inferior. Cununa de spini era culminarea batjocurii lor, luând un simbol al regalității și al maiestății, o cunună, și transformându-l în ceva dureros și degradant.

Pentru creștini, cununa de spini e o amintire a două lucruri: (1) Isus a fost și este într-adevăr un Împărat. Într-o zi, întregul univers va pleca genunchiul înaintea lui Isus, „Împăratul împăraților și Domnul domnilor" (Apocalipsa 19.16). Ceea ce soldații romani au vrut să fie o batjocură era de fapt o imagine a celor două roluri ale lui Cristos, primul de slujitor care suferă (Isaia 53), iar al doilea de biruitorul Împărat-Mesia (Apocalipsa 19). (2) Isus a fost dispus să îndure durerea, insultele și rușinea, toate în locul nostru. Cununa de spini și suferința care a însoțit-o nu mai sunt de mult, și Isus a primit acum cununa de care e vrednic. „Dar pe Acela care a fost făcut pentru «puțină vreme mai prejos decât îngerii», adică pe Isus, Îl vedem «încununat cu slavă și cu cinste» din pricina morții pe care a suferit-o, pentru ca, prin harul lui Dumnezeu, El să guste moartea pentru toți." (Evrei 2.9, sublinierea adăugată)

Există un simbolism suplimentar înfățișat în cununa de spini. Când Adam și Eva au păcătuit, aducând răul și blestemul asupra lumii, parte din blestemul rostit asupra omenirii a fost „... blestemat este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă să-ți scoți hrana din el în toate zilele vieții tale; spini și pălămidă să-ți dea..." (Genesa 3.17-18, sublinierea adăugată) Soldații romani fără să știe au luat un obiect al blestemului și l-au modelat într-o cunună pentru Cel care ne va elibera de acel blestem. „Cristos ne-a răscumpărat din blestemul Legii, făcându-Se blestem pentru noi, fiindcă este scris: «Blestemat e oricine este atârnat pe lemn.»" (Galateni 3.13) Cristos, în jertfa Lui ispășitoare perfectă, ne-a eliberat de blestemul păcatului, pentru care spinul e un simbol. Cu toate că s-a vrut a fi o batjocură, cununa de spini a fost, de fapt, un simbol excelent care arăta cine este Isus și ce a venit să îndeplinească.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care e înțelesul și semnificația cununii de spini?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries