settings icon
share icon
Întrebare

Cum să supraviețuiesc în încercarea de a crește un adolescent?

Răspuns


Mulți părinți creștini se întreabă dacă vor supraviețui în încercarea de a crește un adolescent. Adolescenții împărtășesc în mod tipic anumite caracteristici. În primul rând, ei trec prin etapa din viață când cred că știu tot ceea ce este de știut și ceea ce nu știu nu merită să fie știut. În al doilea rând, hormonii și substanțele chimice care le invadează creierul și trupul îi împiedică și îi face adesea incapabili să gândească asemenea adulților raționali. Ei vor ceea ce vor când vor, și adesea nu au noțiunea că ceea ce cer le va face rău. Este sarcina părinților să-i apere pe copii de ei înșiși în timp ce negociază cu ei în această perioadă dificilă din viața lor. În Matei 7.9-10, Isus ne învață indirect acest lucru când spune: „Cine este omul acela dintre voi care, dacă-i cere fiul său o pâine, să-i dea o piatră? Sau, dacă-i cere un pește, să-i dea un șarpe?” Uneori copiii cer lucruri care li se par bune, dar care de fapt le vor face rău, astfel că este responsabilitatea părinților să facă ceea ce este mai bine. Avem aceleași reguli – dacă Îi cerem lui Dumnezeu un lucru care credem că este bun, dar despre care Dumnezeu știe că nu este bun, El nu ne va da acel lucru.

A-L avea pe Isus în casa ta este cel mai bun fel de a-ți crește copiii. „Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, și când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” (Proverbele 22.6) Dacă ai devenit creștin chemându-L pe Isus în inima ta, atunci Duhul Sfânt locuiește în tine și te va învăța toate lucrurile (Ioan 14.26, 1 Ioan 2.27) și lucrul acesta include felul în care ne creștem copiii. Copiii învață prin ceea ce observă la noi mult mai mult decât din ceea ce le spunem, așadar e foarte important să fim un exemplu bun.

Biblia ne învață importanța disciplinării. „Cine cruță nuiaua urăște pe fiul său, dar cine-l iubește îl pedepsește îndată.” (Proverbele 13.24) „Pedepsește-ți fiul, căci tot mai este nădejde, dar nu dori să-l omori!” (Proverbele 19.18) „Pedepsește-ți fiul, și el îți va da odihnă și îți va aduce desfătare sufletului.” (Proverbele 29.17) Este foarte important să stabilim reguli și să le impunem. Când copiii știu că ceea ce fac este greșit, trebuie să urmeze un fel sau altul de pedeapsă, dar aceasta trebuie să fie potrivită cu „delictul”. De exemplu, minciuna arată că acelui copil nu i se poate acorda încredere, așadar, poate că până acea încredere poate fi restaurată, timpul petrecut în afara casei va trebui să fie foarte limitat. El va vrea să ai încredere în el din nou, astfel că va învăța din acel lucru. Cel mai rău lucru pe care îl putem face este să încercăm să devenim prietenul copiilor noștri în loc de părintele lor.

Disciplinarea trebuie dusă la îndeplinire întotdeauna având ca motiv interesul superior al copilului. Efeseni 6.4 spune că nu trebuie să-i întărâtăm pe copiii noștri la mânie prin felul în care îi tratăm (aceasta nu înseamnă că nu-i disciplinăm, ci înseamnă să nu-i disciplinăm cu mânie sau frustrare), ci să îi creștem cu disciplinarea și instruirea aprobate de Domnul. Asigură-te că îi spui copilului de ce comportamentul lui e greșit, de ce nu ești de acord cu felul în care judecă un lucru și că faci ceea ce faci din dragoste pentru el. Evrei 12.7 ne spune că Dumnezeu îi disciplinează pe toți copiii Lui, când facem ceea ce este rău, pentru că ne iubește și nu ar fi bine pentru noi dacă nu ar face acest lucru. Când copiii comentează cu privire la faptul că sunt pedepsiți, ceea ce vor face, părintele înțelept răspunde: „Este responsabilitatea mea să te disciplinez, și dacă nu fac acest lucru, voi da socoteală în fața lui Dumnezeu.”

În cele din urmă, câteva lucruri sunt de importanță crucială pentru a supraviețui în creșterea adolescenților: simțul umorului, convingerea că faci ceea ce trebuie, bazarea pe înțelepciunea lui Dumnezeu din Cuvântul Lui și rugăciunea, rugăciunea, rugăciunea! Aceste lucruri nu doar că îi vor ajuta pe părinți să „supraviețuiască”, ci și îi vor ajuta să fie un model de creștere a copiilor, pe care adolescenții îl vor folosi în cele din urmă când vor ajunge părinți la rândul lor.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum să supraviețuiesc în încercarea de a crește un adolescent?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries