settings icon
share icon
Întrebare

Cum a murit apostolul Pavel?

Răspuns


Biblia nu spune cum a murit apostolul Pavel. Scriind în 2 Timotei 4:6-8, Pavel pare să anticipeze dispariția sa în curând: "Căci eu sunt gata să fiu turnat ca o jertfă de băutură şi clipa plecării mele este aproape. M-am luptat lupta cea bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credinţa. De acum mă aşteaptă cununa neprihănirii, pe care mi-o va da în «ziua aceea» Domnul, Judecătorul cel drept. Şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui".

2 Timotei a fost scris în timpul celei de-a doua încarcerări romane a lui Pavel, în anii 64-67 d.Hr. Există câteva tradiții creștine diferite în ceea ce privește modul în care a murit Pavel, dar cea mai frecvent acceptată provine din scrierile lui Eusebiu, un istoric al Bisericii Primare. Eusebiu a susținut că Pavel a fost decapitat la ordinul împăratului roman Nero sau al unuia dintre subordonații săi. Martiriul lui Pavel a avut loc la scurt timp după ce o mare parte din Roma a ars într-un incendiu - un eveniment pe care Nero l-a pus pe seama creștinilor.

Este posibil ca apostolul Petru să fi fost martirizat cam în aceeași perioadă, în timpul acestei perioade de persecuții timpurii a creștinilor. Tradiția spune că Petru a fost răstignit cu capul în jos și că Pavel a fost decapitat, din cauza faptului că Pavel era cetățean roman (Faptele Apostolilor 22:28), iar cetățenii romani erau în mod normal scutiți de răstignire.

Precizia acestei tradiții este imposibil de măsurat. Din nou, Biblia nu consemnează cum a murit Pavel, așa că nu există nicio modalitate de a fi siguri în ceea ce privește circumstanțele morții sale. Dar, după toate indiciile, a murit pentru credința sa. Știm că era gata să moară pentru Hristos (Fapte 21:13), iar Isus a prezis că Pavel va suferi mult pentru Numele lui Hristos (Fapte 9:16). Pe baza a ceea ce Faptele Apostolilor consemnează despre viața lui Pavel, putem presupune că a murit predicând Evanghelia lui Hristos, dându-și ultima suflare ca martor al adevărului care îi face pe oameni liberi (Ioan 8:32).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum a murit apostolul Pavel?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries