settings icon
share icon
Întrebare

Cui ar trebui să îi donez? Cum trebuie să decid ce societate de binefacere/organizație/cauză să susțin financiar?

Răspuns


Fiind atât de multe opțiuni de dărnicie caritabilă, cum poate lua creștinul o decizie înțeleaptă privitoare la cui să îi doneze? Ce cauze, misiuni, organizații, societăți caritabile etc. sunt cele mai vrednice de a fi luate în considerare? Cum pot fi banii investiți ca să avem cel mai mare impact etern posibil? Mulți oameni se luptă cu aceste întrebări. Iată câteva principii care ar trebui să ajute la luarea puțin mai ușor a deciziei.

Către cine să donăm? – Doctrină sănătoasă

„Tu însă vorbește lucruri care se potrivesc cu învățătura sănătoasă.” (Tit 2.1)

Cauza/misiunea/organizația/societatea caritabilă respectivă proclamă Evanghelia lui Isus Cristos și susține autoritatea Cuvântului lui Dumnezeu? Are tot ceea ce face lucrarea scopul final de a împlini Marea Trimitere, adică evanghelizarea celor pierduți și echiparea credincioșilor pentru a deveni urmași devotați ai lui Isus Cristos (Matei 28.19-20, Faptele Apostolilor 1.8)? Chiar dacă concentrarea principală a cauzei este aceea de a fi mâinile și picioarele lui Isus și să slujească nevoilor fizice ale oamenilor, este totuși Evanghelia în plan principal în tot ceea ce face?

Către cine să donăm? – Eficiență și expertiză

„O altă parte a căzut în pământ bun și a dat rod: un grăunte a dat o sută, altul, șaizeci și altul, treizeci.” (Matei 13.8)

Are această cauză un impact? Își îndeplinește lucrarea caritabilă într-adevăr misiunea, obiectivele și scopurile? Demonstrează organizația expertiză în rezolvarea problemelor? Într-un domeniu aglomerat, pare lucrarea de evanghelizare să se deosebească de celelalte, făcând cu adevărat o diferență în viața oamenilor?

Către cine să donăm? – Administrare

„Încolo, ce se cere de la ispravnici este ca fiecare să fie găsit credincios în lucrul încredințat lui.” (1 Corinteni 4.2)

Folosește lucrarea banii cu înțelepciune? Își investește cauza resursele în lucruri care contează cu adevărat? Așa cum este în Pilda talanților, își îngroapă organizația comoara sau o pune la lucru în Împărăția lui Dumnezeu? Par să fie prioritățile financiare ale societății caritabile aliniate la prioritățile evidențiate de Cuvântul lui Dumnezeu?

Către cine să donăm? – Darea de socoteală

„Planurile nu izbutesc când lipsește o adunare care să chibzuiască, dar izbutesc când sunt mulți sfetnici.” (Proverbele 15.22)

Este organizația deschisă și onestă cu privire la finanțele și deciziile ei? Are vreun individ prea multă influență sau există un echilibru bun al oamenilor implicați în luarea deciziilor importante? Este conducerea deschisă la sfatul prin care „fierul ascute fierul” (Proverbele 27.17)? Este societatea caritabilă dispusă la a prezenta toate informațiile financiare potrivite? Este cauza deschisă la critica constructivă sau nu primește feedback (Proverbele 27.6)?

Către cine să donăm? – Rugăciunea

„Cereți, și vi se va da; căutați, și veți găsi; bateți, și vi se va deschide.” (Matei 7.7)

Cere-I lui Dumnezeu înțelepciune privitor la felul în care vrea să-ți investești banii în lucrare (Iacov 1.5). Cere-I lui Dumnezeu să îți dea pasiune pentru lucrurile către care vrea să donezi. Cere-I lui Dumnezeu să facă foarte clar pentru tine cum poți face în cel mai bun mod sacrificii financiare pentru un impact etern.

Către cine să donăm? – Încrede-te în Dumnezeu și dăruiește

„Să știți: cine seamănă puțin, puțin va secera, iar cine seamănă mult, mult va secera. Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău sau de silă, căci «pe cine dă cu bucurie, îl iubește Dumnezeu».” (2 Corinteni 9.6-7)

Cu toate că principiile de mai sus ar trebui să fie de ajutor, nu există un „să...” biblic la această întrebare. Credem că, deși dărnicia principală a unui creștin trebuie să fie către biserica locală la care merge, există și multă libertate legată de această chestiune. Ar trebui un creștin să susțină un program de sponsorizare a unui copil sau să doneze înspre stoparea traficului uman? Ar trebui un creștin să doneze la un adăpost local de salvare sau la o lucrare globală de evanghelizare? Nu există răspuns universal de tipul bine și rău la astfel de întrebări. E o chestiune de discernământ, priorități și pasiune.

Cere-I lui Dumnezeu să-ți dea pasiune înspre lucrarea pe care vrea să o susții. Caută având în minte principiile de mai sus. Apoi dăruiește!

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cui ar trebui să îi donez? Cum trebuie să decid ce societate de binefacere/organizație/cauză să susțin financiar?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries