settings icon
share icon
Întrebare

Ce au fost cruciadele creştine?

Răspuns


Cruciadele au furnizat unele dintre cele mai frecvente argumente împotriva credinţei creştine. Unii terorişti islamici chiar pretind că atacurile lor teroriste sunt răzbunarea pentru ceea ce au făcut creştinii în timpul cruciadelor. Aşadar, ce au fost cruciadele şi de ce sunt ele văzute ca o atât de mare problemă pentru credinţa creştină?

Mai întâi de toate, cruciadele nu ar trebui menţionate ca fiind „cruciade creştine”. Majoritatea oamenilor implicaţi în cruciade nu au fost cu adevărat creştini, chiar dacă au pretins că sunt. Numele lui Hristos a fost abuzat, folosit în mod greşit şi blasfemiat de acţiunile multora dintre cruciaţi. În al doilea rând, cruciadele au avut loc aproximativ din 1095 d.Hr. până în 1230. Ar trebui ca acţiunile nebiblice ale presupuşilor creştini de acum sute de ani să le mai fie socotite creştinilor din zilele noastre?

În al treilea rând, nu că aceasta este o scuză potrivită, dar creştinismul nu este singura religie cu un trecut violent. În realitate, cruciadele au fost răspunsul la invaziile musulmane în ceea ce odată au fost teritorii locuite majoritar de creştini. Din 200 d.Hr. până în anul 900 aproximativ, teritoriul Israelului, al Iordaniei, al Egiptului, al Siriei şi al Turciei a fost locuit predominant de creştini. Odată ce islamul s-a întărit, musulmanii au invadat aceste teritorii şi, cu brutalitate, au asuprit, au înrobit, au deportat şi chiar i-au ucis pe creştinii care locuiau în aceste teritorii. Ca reacţie, Biserica Romano-Catolică şi regii/împăraţii „creştini” din Europa au ordonat cruciadele, pentru a recupera teritoriul luat de musulmani. Acţiunile pe care mulţi aşa-zişi creştini le-au făcut în timpul cruciadelor au fost totuşi deplorabile. Nu există justificare biblică pentru a cuceri teritorii, a omorî civili şi a distruge oraşe în Numele lui Isus Hristos. În acelaşi timp, islamul nu este o religie care poate vorbi dintr-o poziţie de nevinovăţie cu privire la aceste chestiuni.

Ca să rezumăm, cruciadele au fost încercări, începând din secolul XI şi până în secolul XIII d.Hr., de a redobândi teritoriul din Orientul Mijlociu care fusese cucerit de către musulmani. Cruciadele au fost brutale şi pline de ură. Mulţi oameni au fost forţaţi să se „convertească” la creştinism. Dacă refuzau, erau omorâţi. Ideea de a cuceri un teritoriu prin război şi violenţă în Numele lui Hristos este complet nebiblică. Multe dintre acţiunile care au avut loc în timpul cruciadelor au fost cu totul în antiteză cu tot ceea ce susţine credinţa creştină.

Cum putem răspunde atunci când, ca rezultat al cruciadelor, credinţa creştină este atacată de către atei, agnostici, sceptici şi cei de alte religii? Putem răspunde în următoarele moduri: 1) Vrei să fii tras la răspundere pentru acţiuni ale oamenilor care au trăit cu mai bine de 900 de ani în urmă? 2) Vrei să fii tras la răspundere pentru acţiunile tuturor acelora care pretind că reprezintă credinţa ta? Încercarea de a blama toţi creştinii pentru cruciade este similară cu blamarea tuturor musulmanilor pentru terorismul islamic.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce au fost cruciadele creştine?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries