settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația unei cruci răsturnate / cu susul în jos?

Răspuns


Crucea răsturnată sau crucea cu susul în jos este un simbol cu o istorie îndelungată și, în timpurile moderne, cu semnificații divergente. După cum îi spune și numele, o cruce răsturnată este pur și simplu o cruce latină întoarsă astfel încât bara orizontală să fie mai aproape de partea de jos decât de partea de sus. O persoană atârnată de o astfel de cruce ar fi poziționată cu capul în jos.

Timp de secole, crucea răsturnată a fost considerată un simbol creștin, pe baza unei vechi tradiții conform căreia apostolul Petru a fost răstignit cu capul în jos. O versiune a poveștii spune că Petru, confruntat cu martiriul prin răstignire, a cerut ca crucea lui să fie răsturnată, deoarece se simțea nedemn să moară în același mod ca Hristos. Crucea răsturnată, numită uneori Crucea Sfântului Petru, a devenit astfel un simbol al umilinței. Crucea răsturnată este uneori asociată cu papa, despre care catolicii cred că își poate urmări autoritatea până la Petru. Lucrările de artă care prezintă crucea petrină pot conține o suprapunere a "cheilor cerului", pe baza textului din Matei 16:19.

Cu toate acestea, în ultima vreme, crucea răsturnată este folosită ca simbol al ateismului, al umanismului și al ocultismului. Mai multe trupe de black metal folosesc o cruce cu susul în jos pentru a atrage atenția asupra presupusului lor devotament față de Satan. Crucile răsturnate apar în filme de groază precum The Omen și The Conjuring, ca un semn al activității demonice. Simbolul apare în tatuaje, pe pandantive și ca logo pe tricouri. Uneori este însoțit de afirmații precum "Crede în tine însuți", "Nu există Dumnezeu", "Black Mass" sau "Not Transformed". În aceste contexte, intenția evidentă a crucii inversate este de a declara o opoziție față de creștinism. Întoarcerea crucii cu susul în jos devine un mijloc de negare a adevărului lui Hristos și de batjocorire a jertfei Sale.

Așadar, care este semnificația unei cruci întoarse cu susul în jos? Depinde de context. Atunci când simbolul este folosit într-un cadru bisericesc, cel mai probabil este o referire la Petru și la modul în care a murit. În alte contexte, crucea răsturnată este adesea un simbol anticreștin. În lumea noastră decăzută, sfințenia este adesea batjocorită și ceea ce este bun și pur este răstălmăcit de "dumnezeul acestui veac" (2 Corinteni 4:4). Crucea, un simbol al lui Hristos, este întoarsă cu susul în jos pentru a deveni un simbol al Diavolului.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația unei cruci răsturnate / cu susul în jos?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries