settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația unei cruci orizontale?

Răspuns


Există o tendință în modă astăzi care implică o cruce orizontală, adesea purtată pe un lănțișor. Crucea are aceeași formă ca o cruce latină "normală", doar că este situată pe orizontală. Mai multe celebrități au început să poarte crucea orizontală, ceea ce a sporit atractivitatea acesteia.

În ceea ce privește semnificația crucii orizontale, există mai multe teorii. Mulți oameni consideră că crucea orizontală este doar o altă versiune a crucii drepte - un simbol al lui Isus Hristos și al creștinismului. Alții îi atribuie o semnificație mai detaliată: crucea orizontală devine un simbol al lucrării terminate a lui Isus - după ce ne-a câștigat mântuirea, El Și-a pus crucea jos - sau este un simbol al modului în care trebuie să ne luăm crucea și să-L urmăm pe Isus (Luca 9:23) - o cruce purtată pe umăr ar fi în mod normal în poziție orizontală.

Unii subliniază faptul că crucea nordică, care se găsește pe steagurile naționale ale tuturor țărilor scandinave, este orizontală. În aceste cazuri, crucea este o reprezentare a creștinismului pe care acele țări l-au îmbrățișat la un moment dat.

Alte explicații sunt mai umaniste. Unii văd crucea orizontală ca pe o reprezentare a pământului (spre deosebire de cer) și a faptului că aici trebuie trăită viața. Un punct de vedere conex este acela că crucea orizontală este un simbol al umanității, care trăiește pe tărâmul dintre rai și iad. Încă o opinie este cea antagonistă față de creștini - crucea orizontală este o cruce "decăzută", ceea ce înseamnă că creștinismul a eșuat și nu mai este o influență puternică în lume.

Și, bineînțeles, există persoane care resping orice încercare de a conferi un sens bijuteriilor lor. Pentru ei, orice cruce, orizontală sau nu, nu este altceva decât un accesoriu la modă. A purta una sau a avea una tatuată nu este nimic mai mult decât o declarație de a fi la modă, în trend sau șic.

Cu atât de multe păreri diferite cu privire la semnificația crucii laterale, este imposibil să știi cu siguranță de ce o poartă cineva, cu excepția cazului în care își exprimă părerea explicit în această privință. Oameni diferiți au noțiuni diferite, iar motivele pentru care poartă o cruce în poziție orizontală vor varia.

Este bine pentru un creștin să poarte o cruce orizontal? Nu este nimic vădit păcătos în acest sens. Iar dacă aceasta îi oferă posibilitatea de a-și exprima credința în Hristos, cu atât mai bine. Cantitatea de confuzie și ambiguitate în ceea ce privește semnificația unei cruci orizontale ar putea da de gândit unor creștini. Ca în cazul oricărui lucru pe care îl facem, ar trebui să ne întrebăm: "Îi aduce acest lucru slavă lui Dumnezeu?" (1 Corinteni 10:31). Oare o cruce orizontală aduce slavă lui Dumnezeu? S-ar putea, în funcție de cine o poartă și de motivele pentru care o poartă.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația unei cruci orizontale?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries